Hoeveel kost je voeding jou?

Er bestaan behoorlijk wat kosten waar we als mensen elke dag opnieuw mee worden geconfronteerd die in de praktijk behoorlijk worden onderschat. Eén van deze kosten is ongetwijfeld onze voeding. Het spreekt voor zich dat we elke dag opnieuw verschillende maaltijden nodig hebben om te kunnen functioneren. Tot dusver niets bijzonders, ware het niet dat we eigenlijk te weinig stil blijven staan bij de kosten die hieraan verbonden zijn. Doe je dat wel? Dan zal je ongetwijfeld schrikken van het enorme bedrag dat je maandelijks nodig hebt om je voeding te bekostigen. Gelukkig bestaan er ook heel wat relatief eenvoudige manieren om de kostprijs van je voeding in te perken. Je ontdekt ze uiteraard op deze pagina.

Hoeveel kost jouw voeding jou?

In eerste instantie spreekt het voor zich dat iedereen over z’n eigen eetgewoontes beschikt. Heel wat mensen kiezen er echter voor om regelmatig uit eten te gaan of kant-en-klare maaltijden aan te kopen. In beide gevallen betekent dit een extra hoge kostprijs die eigenlijk zeer eenvoudig kan voorkomen worden. Uiteten gaan is natuurlijk geweldig en voor veel mensen ook een sociaal gebeuren, maar het kost vaak handenvol geld. Betekent dit dat je geen hapje meer kan eten met vrienden of familie? Uiteraard niet. Je kan echter heel wat besparen door bijvoorbeeld om beurten bij de vrienden thuis te gaan eten. Spreek een beurtrol af en kook zelf. Je zal schrikken van hoeveel financieel voordeel je hiermee doet.

Diezelfde tip als geldt eigenlijk ook voor mensen die verslaafd zijn aan kant-en-klare maaltijden. Heel wat mensen springen elke dag opnieuw bij een traiteur binnen om een dagschotel aan te kopen. Dat is natuurlijk lekker eenvoudig, maar helaas zijn deze dagschotels vaak ook behoorlijk duur. Je betaalt immers niet alleen maar voor de ingrediënten, maar zeker ook een stukje voor het werk dat de traiteur er in moet investeren. Minder vaak dagschotels aankopen, kan je vereiste voedingsbudget in de praktijk aardig inperken.

Stel een ‘voedingsplan’ op

Door rekening te houden met de bovenstaande twee tips kan je reeds een behoorlijke som geld besparen. Er is echter meer. Zo wordt het sterk aangeraden om een speciaal voedingsplan op te stellen. Het betreft hier eigenlijk een soort van financiële planning. Dit voedingsplan moet dan ook steeds de volgende zaken bevatten:

  1. Ze moet worden opgesteld voor elke dag van de week, dus ook voor het weekend;
  2. Per dag kan je bepalen van welke ingrediënten je gebruik kan maken;
  3. Stel voor jezelf een bepaald weekbudget op voor je voeding en wees creatief;

Het spreekt voor zich dat je voedingsplan niet voor elke week van het jaar zal gelden. Omwille van deze reden wordt het eigenlijk aangeraden om ten minste vier voedingsplannen op te maken. Zo heb je een nieuw plan voor elke week van de maand waarna je gewoon terug van voor af aan begint. Betekent dit dat je eigenlijk elke vier weken hetzelfde zal moeten eten? Zeker niet. Er bestaan immers ongelofelijk veel verschillende mogelijkheden om creatief aan de slag te gaan met de ingrediënten die je in je voedingsplan hebt opgenomen.

Wat is nu precies het nut van zo’n voedingsplan?

Voor heel wat mensen geldt dat ze het moeilijk vinden om gepast inkopen te doen. Ze kopen ofwel te veel ofwel te weinig voeding. Het opstellen van een voedingsplan zorgt er in eerste instantie voor dat dit kan worden voorkomen. Door het opstellen van een voedingsplan kan je op voorhand bepalen hoeveel je van elk vereiste ingrediënt dagelijks nodig hebt. Dit geldt overigens niet alleen voor jezelf, maar ook voor de andere leden van het gezin.

Bovenstaande is echter niet alles. Voor de meeste mensen betekent het opstellen van een voedingsplan dat ze zich veel bewuster worden van de kosten die zijn verbonden aan hun voeding. Eigenlijk wordt het aangeraden om voor jezelf te bepalen hoeveel geld je maandelijks beschikbaar hebt om uit te geven aan je voeding. Dit bedrag wordt uiteraard bepaald op basis van het beschikbare inkomen. Het uitgerekende bedrag voor je voeding deel je vervolgens door vier waardoor je precies kan bepalen hoeveel je wekelijks uit kan geven.

Door het opstellen van een voedingsplan dat specifiek is afgestemd op jouw beschikbare budget zorg je er in de praktijk voor dat je nooit nog te veel geld uitgeeft aan je voeding. Wil je graag één keer per maand uit eten gaan of toch ten minste één keer per week een dagschotel eten? Vergeet dan ook dit niet mee op te nemen in de budgettering voor je voedingsplan.

Drie extra tips om te besparen op je voeding

Bovenstaande informatie heeft duidelijk gemaakt dat het opstellen van een voedingsplan in de praktijk altijd een interessante keuze is. Maar wanneer je de kostprijs van je voeding echt omlaag wil halen, is het belangrijk om zo prijsbewust mogelijk te werk te gaan. Buiten de bovenstaande tips zijn er dan ook nog een aantal extra waar je beslist rekening mee zal willen houden. Het gaat hierbij concreet om de volgende:

  1. Shop bewust en voorkom dat te veel voeding uiteindelijk in de vuilbak belandt;
  2. Maak handig gebruik van aanbiedingen en eventuele kortingsbonnen;
  3. Gooi de leftovers niet in de vuilbak, maar verwerk ze in een nieuwe maaltijd;

In het bijzonder deze laatste tip is er eentje die je op termijn erg veel geld kan besparen zonder dat je daarvoor ook maar één hap minder zal moeten eten. Stel bijvoorbeeld dat je er voor hebt gekozen om een stukje kip te grillen voor je avondeten. Je bent er echter niet in geslaagd om alles op te eten waardoor er nog een aardig stukje kip over is. Met dit overgebleven stukje kan je de volgende dag bijvoorbeeld een lekker slaatje maken. Op deze manier hoef je de overschot van de vorige dag niet weg te gooien en het is nog eens gezond ook. Het mag dan ook duidelijk zijn, ook creatief aan de slag gaan met de overschotjes kan je op termijn zeker en vast een interessant, extra financieel voordeel opleveren.

Meer