Hoe kan je gezond eten met weinig geld?

 

Een dieet dat bestaat uit gezonde voeding kan je helpen om je medische kosten zo laag mogelijk te houden, maar hoe kun je de extra kosten die vaak wordt gerekend voor gezonde voeding verantwoorden als je binnen je persoonlijke begroting moet blijven? Hieronder hebben we een aantal handige tips verzameld die je kunt gebruiken om tenminste een poging te wagen om deze doelen te bereiken.

Koop producten die in prijs verlaagd zijn

Het is bij iedereen vast en zeker al lang bekend dat groenten en fruit goed voor je zijn, maar de prijs van deze gezonde producten is, zeker als ze vers zijn, lang niet altijd even goed voor je begroting. Om toch je boodschappen te kunnen doen, zonder enorme bedragen te hoeven betalen voor verse groente en fruit, kun je in de winkel op zoek gaan naar producten met een verlaagde prijs. Je hebt de grootste kans van slagen als je op zoek gaat naar eetrijpe producten. Deze zijn immers niet meer erg lang houdbaar en worden om die reden vaak voor een fractie van de normale prijs aangeboden. Indien je bijvoorbeeld graag smoothies maakt, dan kun je de scherp geprijsde overrijpe bananen prima gebruiken en zelfs invriezen voor later.

Ga voor diepvriesproducten

Diepvriesgroenten zijn meestal verser en goedkoper, dan soortgelijke producten die in een blik of pot zijn geconserveerd. Wanneer je voordeel wilt vinden op gezonde voeding, dan doe je er verstandig aan om ook eens door de gangpaden van de supermarkt te lopen waar de diepvriezers op staan gesteld. In veel gevallen vind je hier uiteenlopende voordeelzakken gevuld met groente en dikwijls zelfs een heleboel verschillende soorten fruit in die, nog allemaal steeds uitermate gezond zijn, voor een aanzienlijk lagere prijs aan worden geboden dan een vergelijkbare hoeveelheid van hetzelfde product op de versafdeling.

Kortingen en aanbiedingen gebruiken

Kortingsbonnen en andere aanbiedingen gebruiken zijn prima manieren om de meest uiteenlopende gezonde voedingsmiddelen te kopen zonder een ware aanslag te hoeven plegen om je begroting. Het enige wat je hiervoor moet doen, is leren waar je deze kortingen en aanbiedingen kunt vinden. Zodra je dit onder de knie hebt, is de tijd aangebroken dat de aankoop van verse producten, zoals vlees, groente, fruit en zuivel, juist een gigantische hap uit je supermarktrekening zullen nemen. Je eet dan dus niet alleen een stuk gezonder, maar ook zal je begroting er niet langer onder te lijden hebben.

Koop plaatselijke producten

Door gezonde producten te gaan kopen bij een plaatselijke winkel, of op een markt bij je in de buurt, kun je doorgaans een enorme bron aan gezonde koopjes aanboren. Voor de beste deals dien je soms wel wat vaker te gaan winkelen of meerdere plaatsen te bezoeken, maar daar staat tegenover dat je ook kunt gaan voor producten die goedkoper verkocht worden vanwege een verminderde opbrengst of omdat er een speciale aanbieding geldt als de dag ten einde loopt.

Kook zelf je maaltijden

De meeste voedingsmiddelen kun je doorgaans beter, en bovendien vaak een stuk goedkoper, zelf thuis bereiden. In je eigen keuken kun je immers het gebruik van zout, suikers, vetten en conserveringsmiddelen goed in de gaten houden. Wanneer je daarentegen kiest voor bewerkte voedingsmiddelen, dan is de kans groot dat je een heleboel stoffen binnenkrijgt die niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid en zelfs na verloop van tijd de kosten voor je gezondheidszorg fors op kunnen drijven. Zo kun je zelf bijvoorbeeld gemakkelijk een gezonde pizza of brood bakken, maar ook zelf soep of bouillon maken. Zelfbereide maaltijden kosten meestal maar een fractie van de prijs van een kant-en-klaar bereid product of een vergelijkbaar gerecht dat je eet in een restaurant.

Gebruik producten van het seizoen

Groenten en fruit zijn het meest voordelig, maar zeker ook het lekkerst, als je deze koopt in het juiste seizoen. Om geld te besparen doe je er dan ook goed aan om je menu af te stemmen op de producten die in een bepaald seizoen volop verkrijgbaar zijn. Je bespaart zo immers niet alleen op kosten die gemaakt moeten worden vanwege het transport van de producten uit Andre delen van het land, of zelfs van de wereld, maar ook doordat het aanbod van deze seizoensproducten doorgaans groter is en de prijzen als gevolg daarvan een stuk lager gehouden kunnen worden.

Kweek je eigen groente, fruit en kruiden

Haal je boodschappenkosten nog verder naar beneden door zelf gezond voedsel te gaan kweken. Zo kun je bijvoorbeeld een kleine kas plaatsen in je achtertuin of een plantenbak als tuin inrichten op je balkon of terras. Dit zijn namelijk enkele ideeën om te kunnen genieten van groente, fruit en of kruiden van eigen boden en dat een heel groeiseizoen lang. Wanneer je een liefhebber bent van verse kruiden dan kun je deze zelf binnen kweken in kleine potjes voor het raam en de benodigde hoeveelheid gewoon steeds van de plant af te knippen. Indien je je even verdiept in de manieren waarop je te werk kunt gaan, hoeft het zelf kweken van gezond voedsel geen enkel probleem te zijn en kan er zelfs een interessante hobby uit voortvloeien.

Bezoek zelfpluk bedrijven

Je eigen groente en fruit plukken bij een zogenaamde zelfpluk bedrijf betekent in de praktijk meestal dat je een lager prijs betaalt. Voor een dagje in de rol kruipen van boer kan bovendien een erg interessant en leerzaam uitje zijn. Bovendien doe je zo ook nog aan lichaamsbeweging en koop je aanzienlijk versere produceren dan in welke winkel je je ook maar kunt bedenken. Op het internet dien je echter van tevoren op zoek te gaan naar een zelfpluk bedrijf bij je in de buurt. Vervolgens kun je, eventueel samen met familie en/of vrienden, een ronde maken langs verschillende bedrijven en op die manier zelf je voordeel bij elkaar plukken. De groente en fruit die je zo bijeen hebt gebracht, kun je vaak prima invriezen of bewaren in zogeheten weckpotten.

Vervangen van eieren

Je kunt je cholesterol verlagen door een vervanger te gebruiken voor eieren als je deze gebruikt bij het bereiden van maaltijden. Een ei kun je onder andere goed vervangen door een eetlepel sojameel. Sojameel is niet alleen gezonder, maar meestal ook erg goedkoop omdat je er een behoorlijk lange tijd mee kunt doen.

Vervanger voor olie

Indien je het aantal gram vet in je taarten, cakes, muffins en ander gebak wilt verminderen dan kun je beginnen met de olie te vervangen in een recept voor een gelijke hoeveelheid appelmoes waar geen suiker aan is toegevoegd. Deze appelmoes zal namelijk de smaak van je recept niet veranderen, maar het zal wel de gezondheidsfactor ervan sterk verbeteren.

Verminder het gebruik van zout

Er zit vandaag de dag zout in de meest uiteenlopende voedingsmiddelen, en eigenlijk heeft het menselijk lichaam helemaal niet zo veel nodig als de meeste mensen elke dag via hun voeding binnenkrijgen. Te veel zout gebruiken, zal dan ook je gezondheid forse schade toe kunnen brengen en de kosten voor medische zorg uiteindelijk alleen maar toe laten nemen. Om die reden is het zaak om je gebruik van zout te beperken door de aankoop van ongezouten of zoutarme varianten te kiezen als je bijvoorbeeld conserven koopt. Deze omschakeling zal je meestal geen cent extra hoeven te kosten, dus kan dit waarschijnlijk als de meest eenvoudige verandering van allemaal worden beschouwd. Je lichaam en je portemonnee zullen je in elk geval meer dan dankbaar zijn.

Meer