Op het ogenblik dat je plannen hebt om een auto aan te schaffen zul je er in een heleboel gevallen voor kiezen om deze met behulp van een autolening te financieren. Door van een autolening gebruik te maken, beschik je immers over de mogelijkheid een auto te kopen, zonder dat je daar eigen middelen voor hoeft te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je wagen aan vervanging toe is, maar je (tijdelijk) weinig geldreserve tot je beschikking hebt.
Daarnaast zal een autolening ervoor dat je je droomauto kunt kopen en je niet langer genoegen hoeft te nemen met een goedkope variant terwijl je in je hart liever, de wat luxere (en dus vaak duurdere) auto wil hebben. Vandaag de dag wordt een autolening in de regel ook tamelijk snel toegekend. Voor de meeste mensen die een aanvraag indien voor een autolening zal er immers geen beletsel zijn om deze toe te kennen. Uiteraard dien je als potentiële kredietnmer rekening te houden met het feit dat de kosten van een autolening sterk uiteen kunnen lopen per aanbieder. Dit kan zowel verwarrend als in je voordeel werken en maakt het uitvoeren van een vergelijking wel bijna een must.
Vergelijken van autoleningen
Enkel en alleen door het vergelijken van meerdere autoleningen kun je met behoorlijk wat zekerheid stellen dat je uiteindelijk de meest voordelige lening voor de financiering van je wagen hebt gevonden.
Iedereen die op het punt staat om een autolening aan te gaan, zou eigenlijk automatisch moeten kiezen voor het maken van een berekening van de kosten die daarbij komen kijken. Een autolening berekenen is immers niet echt zo moeilijk als een heleboel mensen denken en bovendien heeft het maken van een dergelijke vergelijking nog een aantal bijkomende voordelen, zoals:
- je komt gemakkelijk te weten wat een autolening daadwerkelijk gaat kosten,
- je kunt de gevolgen van de leenkosten op je financiële situatie tot een minimum beperken,
- je krijgt tevens een duidelijk beeld van de rente en de looptijd van de autolening die je af wilt sluiten.
Kortom: door een degelijke vergelijking te maken van verschillende autoleningen (bij voorkeur van meerdere aanbieders) kun je nog voor het versturen van een leenaanvraag al bepalen wat de (financiële) gevolgen van geld lenen voor je zullen zijn.
Aanbieder | Gratis advies | Hypotheek vergelijken (tip) |
Tip: leen tot 110% van uw voertuig. | Maak een simulatie | |
Tip: voordelige lening voor een nieuwe wagen | Maak een simulatie | |
Tip: persoonlijke lening voor een tweedehands auto zonder omwegen. | Maak een simulatie |
Let op: geld lenen kost ook geld!
Hoeveel geld kan ik besteden aan de aflossing?
Iedereen heeft elke maand wel bepaalde vaste lasten die betaald dienen te worden. Ook het maandelijkse inkomen is bij de meeste mensen vrij constant. Om die reden is het dan ook niet echt moeilijk om te berekenen hoeveel geld je eventueel zou kunnen besteden aan de aflossing van een lening. Je gaat namelijk als volgt te werk:
- tel al je vaste inkomsten bij elkaar op, zoals salaris, maar ook ontvangen alimentatie,
- breng hierop alle vaste lasten in mindering, zoals de kosten voor je levensonderhoud, verzekeringen, gas, water, elektriciteit en abonnementen,
- vervolgens haal je er nog eens honderd euro vanaf waarmee je onverwachte kosten op kunt vangen.
Het bedrag dat je uiteindelijk overhoudt, zou je kunnen besteden aan de aflossing van een lening zonder dat je een grote kans loopt om in de financiële problemen terecht te komen. Natuurlijk zul je bij het maken van deze berekening nauwkeurig, en volkomen eerlijk tegenover jezelf, dienen te zijn. Wanneer je dat namelijk niet doet, dan kun je een te grote lening aanvragen en later wellicht alsnog voor vervelende verrassingen komen te staan.
Kosten van een autolening
Nog voordat je besluit om een autolening af te sluiten, is het cruciaal om te weten wat een bepaalde lening je uiteindelijk gaat kosten. In de regel kan dan wel worden gesteld dat een autolening een erg concurrentiële lening is, maar dat wil niet zeggend at er geen verschillen zitten tussen de leningen van verschillende kredietaanbieders. Als potentiële kredietnemer kun je dus wel degelijk je voordeel doen door deze verschillen grondig uit te pluizen.
Tevens is het verstandig om, voordat je een autolening aangaat, de verschillende kosten en voorwaarden van verschillende aanbieders van autoleningen met elkaar te vergelijken. Door de voorwaarden en kosten van de autolening aan een vergelijking te onderwerpen, zul je vaak aan het einde kunnen genieten van een zo scherp mogelijke rente op de lening.
Je kunt je dan ook beter niet blindstaren op de autolening die je vaste bank je te bieden heeft, maar ook andere autoleningen grondig bestuderen voordat je overgaat tot afsluiting. Je vaste financiële instelling hoeft namelijk helemaal geen scherper tarief aan te bieden ten opzichte van meest gunstige autolening die op de markt wordt aangeboden. Om die reden is het altijd verstandig om een vergelijking van de totale kosten van autoleningen uit te voeren. Je dient dan onder andere te letten op:
- de jaarlijkse kosten van de lening,
- de rentevergoeding die je moet betalen over de openstaande schuld,
- de looptijd van de lening,
- eventueel andere kosten die in rekening gebracht kunnen worden, bijvoorbeeld verwerkingskosten of het boetebedrag als je de lening vervroegd af wilt betalen.
Leen niet meer dan nodig
Het is belangrijk om niet meer geld te lenen dan je werkelijk nodig hebt om je auto mee te financieren. Een groot aantal mensen proberen echter met hun autolening nog een extra bedrag in handen te krijgen, maar vergeten daarbij dat dit extra leenbedrag ook de uiteindelijke kostprijs van de autolening zal verhogen. De voordelige autolening kan dan zelfs opeens minder interessant worden omdat de uiteindelijke leenkosten fors zijn toegenomen. Een grotere leensom betekent immers ook meer rente betalen over de nog openstaande schuld.
Als je een auto wilt financieren met behulp van een autoverzekering dat doe je er goed aan om niet meer te lenen dan nodig is. Dit in tegenstelling tot wat sommige kredietverstrekkers je aanbieden. Deze financiële instellingen zullen je dan proberen te verleiden tot het afsluiten van een lening die meer dan 100 procent van de waarde van je wagen bedraagt. Met dit extra geld in handen zou je dan verschillende extra opties kunnen laten installeren, In de praktijk is echter gebleken dat deze extra kosten het tarief van je autolening in de lift zal zetten. Beter leen je dan ook nooit meer dan de aankoopprijs van de auto die je wilt kopen.
Wat voor een auto moet ik kopen voor een goedkope autolening?
Vandaag de dag zijn steeds meer mensen bezig met het verbeteren van het milieu en om die reden wordt er ook steeds meer aandacht besteed aan de impact van bepaalde handelingen op de wereld om ons heen. In de regel stimuleert de overheid investeringen in duurzaamheid en groene energievoorzieningen waardoor je vaak kunt rekenen op een interessant financieel voordeel. Dit geldt ook als je bepaalde autoleningen afsluit.
Vandaag de dag wordt er namelijk ook bij de berekening de leenkosten voor een auto altijd rekening gehouden met de CO2-uitstoot. Als je in aanmerking wilt komen voor een zogenaamde groene autolening dan is een verminderde CO2-uitstoot de meest belangrijke voorwaarde en kun je rekenen op extra voordeel.
Elke auto die rijdt op diesel en een uitstoot heeft van minder dan 145 gram per kilometer komt in aanmerking voor een erg interessante autolening. Dit geldt ook voor auto’s die rijden op benzine en een uitstoot hebben van minder dan 160 gram per kilometer. Uiteraard kunnen hybride wagens en auto’s die uit zijn gerust met een lpg installatie standaard worden beschouwd als erg milieuvriendelijk. Wanneer je een dergelijke auto wilt financieren dan kom je zonder problemen voor een groene autolening in aanmerking.
Om een groene autolening aan te gaan dien je dus aan één van de volgende voorwaarden te voldoen:
- het voertuig moet een lage CO2-uitstoot hebben en de aangegeven hoeveelheid niet overschrijden,
- de auto is hybride,
- de auto heeft een lpg installatie.
Simulatie autolening
Wanneer je een autolening af wilt sluiten, maar ook zeker wilt weten dat je niet teveel betaalt, dan kun je vooraf beter een simulatie autolening uitvoeren. Een dergelijke autolening simulatie kun je bij steeds meer kredietverstrekkers (online) uitvoeren en zo een duidelijk beeld krijgen van de autolening die je eventueel af gaat sluiten. Hierdoor zul je niet alleen weten wat de lening inhoudt, maar ook wat de totale kosten ervan zullen zijn. Vaak is dan ook de belangrijkste reden om voor een autolening simulatie te kiezen: het krijgen van inzicht in de kostprijs van hun lening.
Het uitvoeren van een dergelijke simulatie zal je verder nog een helder beeld schetsen van de leenvoorwaarden. Voordat je een autolening af gaat sluiten zijn namelijk ook de voorwaarden, waartegen je het geld leent, cruciaal. Je kunt hierbij onder andere denken aan:
- de looptijd van de autolening,
- welk type rente je moet gaan betalen,
- de eventuele mogelijkheid om uitstel van betaling aan te vragen bij financiële tegenslag.
- Verder zal een autolening simulatie eveneens duidelijk laten zien dat je rekening dient te houden met het feit dat de auto, die met het geleende geld wordt gefinancierd, eigendom blijft van de kredietverstrekker tot de volledige schuld is afbetaald.
Aanbieder | Gratis advies | Hypotheek vergelijken (tip) |
Tip: leen tot 110% van uw voertuig. | Maak een simulatie | |
Tip: voordelige lening voor een nieuwe wagen | Maak een simulatie | |
Tip: persoonlijke lening voor een tweedehands auto zonder omwegen. | Maak een simulatie |
Let op: geld lenen kost ook geld!
Hoe kun je een goedkope autolening vinden?
De meest goedkope autolening vinden is vandaag de dag niet in alle gevallen even gemakkelijk. De reden hiervoor is terug te voeren op het feit dat er steeds meer kredietaanbieders op de markt verschijnen en het aanbod aan autoleningen enorm groot is geworden. In tegen stelling tot in het verleden staan er momenteel talloze mogelijkheden op je te wachten als je een lening voor je auto aan wilt gaan. In het verleden had je echter een veel beperktere keuze. Om die reden kan de autolening dan ook worden beschouwd als één van de meest competitieve leningen die op de markt te vinden zijn.
Als kredietnemer krijg je als gevolg van deze enorme concurrentie wel vaker te maken met een interessante kostprijs, maar helaas ook met leningen die zich, op het eerste gezicht, steeds moeilijker laten vergelijken. Gelukkig zul je, als je eenmaal je speurtocht naar een voordelige autolening bent gestart, merken dat het allemaal best meevalt. Zeker als je gebruikmaakt van een (online) simulatie, vergelijking of offerteaanvraag.
Deze mogelijkheden hebben ervoor gezorgd dat je snel een voordelige autolening kunt vinden die bovendien de meest gunstige voorwaarden hanteert. De meest voordelige autolening vinden is hierdoor dan ook veel eenvoudiger dan de meeste mensen denken. Zelfs als je nog niet weet bij welke kredietaanbieder je graag een autolening aan zou willen gaan.
Een autolening berekenen is essentieel
Ondanks de verschillende mogelijkheden om een voordelige autolening te vinden, zul je nooit honderd procent zeker zijn dat je deze ook werkelijk hebt gevonden. De enige manier om hier achter te komen is door een berekening te maken van de totale kosten die een dergelijke lening met zich mee zal brengen. Maar ook de voorwaarden die aan de betreffende autolening verbonden zijn, zullen op die manier snel duidelijk worden. Je kunt hier dus al voor het afsluiten van de autolening rekening mee houden.
De meest goedkope autolening is dan ook niet in alle gevallen per definitie de beste keuze.
Een heleboel mensen die een lening aan willen gaan, zullen er echter automatisch van uit gaan dat de voordeligste autolening ook het meest interessant zal zijn. Helaas is niets minder waar. Op het moment dat je een berekening of vergelijking maakt van een autolening dan dien je natuurlijk altijd rekening te houden met de financiële aspecten, maar eveneens met de voorwaarden die aan de betreffende lening zijn verbonden. De kredietvoorwaarden zul je dan ook grondig door moeten nemen, en vergelijken met die van andere leningen, om de meest gunstige lening voor jou situatie te kunnen vinden.
Door vooraf je autolening te berekenen zal de kans op onverwachte verrassingen, en zelfs financiële problemen, aanzienlijk afnemen. Je kent voor de afsluiting van de autolening immers alle ins en outs en weet je exact waar je rekening mee dient te houden,
Een objectieve vergelijking raadplegen
Een heleboel mensen die een autolening af willen sluiten, kiezen er simpelweg voor om een berekening uit te voeren op de website van een, voor hen bekende en vertrouwde, aanbieder van leningen en kredieten. Door op deze manier te werk te gaan kunnen ze uiteraard van een aantal voordelen genieten, maar tevens zullen ze zo nooit een echt objectief beeld krijgen van de meest gunstige autoleningen die beschikbaar zijn.
Op het moment dat je wel op een objectieve manier naar verschillende autoleningen, en hun aanbieders, aan wilt kijken, dan voer je beter wel een vergelijking uit. Je kunt dit vandaag de dag steeds vaker online doen, bijvoorbeeld op één van de vele vergelijkingswebsites of op de verschillende websites van de aanbieders zelf. Uiteraard dien je de uitkomsten later zelf naast elkaar te leggen om een vergelijking te kunnen maken.
Een andere manier om op een objectieve manier informatie te verzamelen over een bepaalde autolening, of aanbieder daarvan, is door klantbeoordelingen en reviews op te zoeken op het internet. Hiervoor hoef je vaak alleen maar de naam van de aanbieder en/of de lening van je keuze in te geven in een zoekmachine. De beoordelingen van klanten zullen immers ook de negatieve kanten van een lening of aanbieder aan het licht brengen en niet altijd een zo rooskleurig beeld schetsen, zoals in de meeste reclame-uitingen van het bedrijf wordt gedaan.
Een looptijd kiezen
Een groot aantal mensen die een lening aangaan om een auto mee te financieren, willen deze het liefst op zo kort mogelijke termijn weer terugbetalen. Dat is uiteraard erg begrijpelijk en zelfs logisch te noemen, maar helaas niet altijd de meest prettige weg om te volgen. In een heleboel gevallen zal een korte looptijd er immers voor zorgen dat je in de financiële problemen gaat komen.
Zo kun je bijvoorbeeld niet (meer) voldoen aan de voorwaarden zoals deze vast zijn gesteld in de leenovereenkomst van de autolening. Een achterstand in betaling, en al helemaal wanbetaling, kan enorme (financiële) gevolgen hebben. Voordat je een autolening af gaat sluiten moet je met deze gevolgen ook altijd terdege rekening houden. Veel mensen willen deze gevolgen echter liever niet onder ogen zien en overschatten hun financiële situatie dan ook maar al te vaak. Een te korte looptijd is om die reden dan ook zeker af te raden.
Een langere looptijd zorgt er daarentegen voor dat je de kosten van de autolening in kleiner termijnen kunt verdelen en zo over een langere periode uit kunt spreiden. Maandelijks zul je dan wat meer financiële ruimte krijgen en minder krap bij kas komen te zitten. Wanneer de looptijd echter weer te lang wordt zul je te maken krijgen met hogere leenkosten aan het einde van de rit. De rente die je moet betalen over de nog openstaande schuld zal immers langer aan de hoge kant blijven.
Vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken
Om er zeker van te zijn dat je voor de financiering van je wagen geld leent tegen de meest gunstige voorwaarden en tarieven, moet je steeds weer zaken blijven vergelijken. Alleen op die manier kun je namelijk een goed beeld krijgen van het totale aanbod aan soortgelijke leningen.
Autoleningen met elkaar vergelijken stelt je in staat om te achterhalen welke lening het best kan voldoen aan je persoonlijke situatie en verwachtingen. Door een dergelijke vergelijking te maken, krijg je meer inzicht in:
- de totale kostprijs van de lening,
- de hoogte van de maandelijkse aflossingen,
- de rentevergoeding die je moet betalen,
- de gestelde leenvoorwaarden,
- de looptijd van de lening.
Je kunt echter niet alleen verschillende leenvormen met elkaar vergelijken, maar ook verschillende aanbieders. Niet elke aanbieder en lening kent namelijk dezelfde voorwaarden en tarieven. Alleen een simulatie van de autolening doen bij je eigen bank zal dan ook weinig zin hebben. Je weet dan immers nog niet wat andere aanbieders of leenvormen voor je in petto kunnen hebben. Door net een beetje meer tijd te steken in het doen van meerdere (online) autolening simulatie kun je dan ook behoorlijk wat geld besparen, maar ook tegen veel aantrekkelijker voorwaarden geld lenen. Gunstig geld lenen voor de financiering van je auto betekent dan ook vergelijken, vergelijken en nog eens vergelijken.
Een offerte aanvragen voor een autolening
Een handig hulpmiddel bij het vergelijken van verschillende (auto)leningen zijn offertes die je aan hebt gevraagd bij meerdere aanbieders. Je weet dan namelijk welke tarieven en voorwaarden het meest gangbaar zijn op de financiële markt, maar ook welke leningen of aanbieders je een meer interessante aanbieding kunnen doen. Niemand wil immers te veel betalen voor de financiering van hun auto.
Het aanvragen van een offerte is vandaag de dag in een paar minuten al gebeurd doordat steeds meer aanbieders online offerteaanvragen aanbieden. Je vult hiervoor snel en gemakkelijk de gevraagde persoonlijke- en financiële gegevens in en binnen een paar minuten krijg je de meest gunstige lening te zien op je beeldscherm. Vervolgens kun je deze offerte gaan vergelijken met de informatie die je op deze manier ook van andere leningen hebt vergaard.
Uiteraard kun je ook persoonlijk bij een kredietverstrekker langsgaan om een offerte op te laten stellen voor een autolening, maar dat is in de regel erg tijdrovend. Een offerte per e-mail of per telefoon aanvragen behoorlijk overigens ook nog steeds tot de hulpmiddelen om de meest voordelige autolening voor jouw situatie te vinden. Maar ook dit kost in de regel net wat meer tijd dan wanneer je een online offerte aanvraagt.
De definitieve leenaanvraag voor een autolening doen
Bij de definitieve aanvraag van een autolening ga je eigenlijk op dezelfde manier te werk als bij een offerteaanvraag of een autolening simulatie. Het enige verschil is dat je, naast het verstrekken van de nodige persoonlijke- en financiële informatie, je ook bewijsstukken hiervan mee dient te sturen.
Steeds meer aanbieders van autoleningen zijn overigens actief op het internet waardoor je ook steeds vaker de aanvraag voor een lening online kunt regelen. Dit is wel zo handig want dan hoef je geen afspraak meer te maken met een adviseur op het kantoor van de betreffende kredietverstrekker. Een dergelijke afspraak kost immers veel tijd en kan soms ook behoorlijk lang op zich laten wachten omdat er toch agenda’s getrokken moeten worden voor het meest geschikte gespreksmoment.
De gevraagde gegevens kun je om die reden veel gemakkelijker en sneller online versturen. De gevraagde bewijsstukken hoef je dan alleen maar in te scannen en toe te voegen aan een mail of direct te uploaden naar de potentiële verstrekker van je autolening. Je hoeft dus meestal zelfs je huis niet meer uit om de documenten per post te versturen.
Toetsing bij het CKP
Er zijn altijd mensen die niet op een juiste manier met schulden, leningen en kredieten om weten te gaan. Ze steken zichzelf bijvoorbeeld diep in de financiële problemen en trachten vervolgens met nieuwe schulden de geldnood weer op te lossen. In de praktijk is echter steeds weer gebleken dat deze werkwijze de plank volledig misslaat.
Om dit soort kredietnemers tegen zichzelf in bescherming te nemen, maar ook op kredietverstrekker niet onnodige bloot te stellen aan financiële risico’s, houdt het CKP gegevens bij van alle leningen en kredieten (vanaf 1000 euro of een looptijd vanaf 3 maanden) die in ons land zijn afgesloten. In de databank van het CKP staan verder alle betalingsachterstanden en wanbetalers vermeld. Voordat een financiële instelling een lening verstrekt, is deze wettelijk verplicht om na te gaan of de potentiële kredietnemer in één van de databanken van het CKP voorkomt en of deze vermelding een belemmering vormt voor de verstrekking van bijvoorbeeld een autolening.
Elke verandering met betrekking tot een bepaalde lening dient door de kredietverstrekker bij het CKP te worden gemeld zodat andere aanbieders van leningen en kredieten deze informatie in kunnen zien als er een nieuwe leenaanvraag wordt gedaan. Je leengeschiedenis zal dan ook nog een aantal jaren een rol blijven spelen als je een nieuwe leenaanvraag gaat doen.
Aflossing van de autolening
Voor alle kredietverstrekkers is het grootste risico om het geld, dat zij uit hebben geleend, kwijnt te raken doordat een kredietnemer de lening niet af kan, of wil, betalen. Als kredietnemer heb je echter een leencontract ondertekend waardoor je je vastlegt, gedurende de tijd dat er nog een schuld openstaat, om aan je betalingsverplichtingen te voldoen.
Wanneer je in gebreke blijft, of een achterstand opbouwt in de afbetalingen, dan zal op de eerste plaats de kredietverstrekker alles op alles stellen om de schuld toch betaald te krijgen. Je zult dan niet alleen betalingsherinneringen en aanmaningen ontvangen, maar bovendien extra kosten in rekening gebracht krijgen voor het niet nakomen van de gemaakte afspraken. De openstaande schuld zal dan dus alleen maar verder oplopen.
Indien de betalingen, ondanks alle pogingen van de kredietverstrekker om je te laten betalen, uitblijven, zal je lening uit handen worden gegeven aan een deurwaarder. Ook deze zal eerst een betalingsregeling met je proberen te treffen en uiteraard ook de nodige kosten in rekening brengen bovenop de (vaak fors opgelopen) schuld. Mensen die dan nog niet willen, of kunnen betalen zullen te maken krijgen met een beslaglegging op de gefinancierde auto of zelfs met de inbeslagname van het betreffende voertuig. De auto zal vervolgens worden verkocht om toch (een deel van) de schuld en de gemaakte kosten terug te krijgen.