8 financiële tips voor jonge koppels

Hoewel financiën een belangrijk deel van je leven vormen, krijgt niemand er eigenlijk verplicht les in op school. Veel mensen hebben dan ook geen flauw idee hoe zij met hun geld om moeten gaan als zij eenmaal op eigen benen komen te staan. Zelfs wanneer je besluit om je financiële zaken samen met je partner te beheren kan het nog een hele klus zijn. Om je een beetje op weg te helpen hebben we hieronder een achttal financiële tips voor koppels op een rijtje gezet.

1. Leer aankopen uit te stellen

Door te leren aankopen uit te stellen, kun je je financiële zaken op orde houden. In plaats van een product direct op afbetaling te kopen, kun je er eerst ook voor sparen. Die coole jeans zit vaak een stuk minder lekker als je weet dat je er een heleboel rente voor hebt moeten betalen. Het is dus niet verstandig om jezelf aan te wennen om al je aankopen te doen met een kredietkaart, ongeacht of je de rekening aan het einde van de maand volledig kunt afbetalen. Op die manier kun je zelfs na jaren nog betalen voor goederen die al lang versleten of stuk zijn.

2. Houd je financiële toekomst in eigen hand

Als je niet je eigen financiën kunt beheren dan zullen andere mensen manieren vinden om hier gebruik van te maken. Niet in alle gevallen zullen dat even goede bedoelingen zijn en kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met woekerrentes op leningen die je af hebt gesloten. Andere mensen kunnen weliswaar goedbedoeld je, door onwetendheid, je een onverantwoorde lening verstrekken waardoor je jarenlang veel te veel betaald voor het lenen van geld. Door te weten wat er gebeurt met je geld en wat de gevolgen zijn van het afsluiten van een lening kun je de touwtjes van je financiën beter in handen houden.

3. Weet waar je geld naartoe gaat

Wanneer je wat meer inzicht hebt gekregen in je persoonlijke financiën dan zul je het belang inzien van een goede balans tussen de maandelijkse inkomsten en vaste lasten. Een goede budgettering is dus essentieel. Kleine veranderingen op financieel gebied kunnen immers grote gevolgen hebben. Bij voorkeur houd je je maandelijkse vaste lasten zo laag mogelijk zodat je na verloop van tijd wat spaargeld op kunt bouwen. Door nu verantwoord en zuinig met je geld om te gaan kun je er later warmpjes bij komen zitten.

4. Zorg voor een appeltje voor de dorst

Ongeacht het aantal leningen, kredieten en schulden die je hebt, en de hoogte van je inkomen, is het verstandig om een zeker deel van je budget elke maand te gebruiken als appeltje voor de dorst. Je kunt bijvoorbeeld het geld gebruiken dat door besparingen vrijkomt om onvoorziene kosten op te vangen. In het meest gunstige geval kun je op deze manier zelfs geld opzij zetten voor je pensioen, een vakantie of zelfs voor een aanbetaling van een eigen woning. Door het gespaarde geld tegen een gunstige rente weg te zetten, zal de inflatie de waarde ervan niet aantasten.

Spaartip! Vergelijk hier de spaarrekening die bij jou past

AanbiederGratis adviesBekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!Berekenen
Tip: heel hoge rente!Berekenen
Tip: Uw geldreserve is altijd beschikbaar!Berekenen

5. Begin vroeg voor je pensioen te sparen

Hoewel je pensioen nog ver weg lijkt, moet je je hierop toch al vroeg voorbereiden. Alleen zo hoef je niet elke maand torenhoge bedragen opzij te leggen om er later toch comfortabel bij te zitten. Daarnaast kun je via je werkgever sparen voor je pensioen en soms zelfs profiteren van fiscale voordelen die hiermee samenhangen.

6. Krijg grip op belastingen

Door te begrijpen hoe belastingen werken, kun je beter bepalen of bepaalde inkomsten of uitgaven je financiële doelstellingen niet in de weg staan. Ook zul je, op de lange termijn, beter af zijn als je je jaarlijkse belastingaangifte zelf kunt doen. Je hoeft dan immers geen kosten te maken om een belastingadviseur in de arm te nemen.

7. Zorg voor een goede gezondheid

Het betalen van maandelijkse ziektekostenpremies zijn haast onmogelijk. Een klein ongelukje kan immers al behoorlijk wat kosten met zich meebrengen. Indien je niet verzekerd bent, kun je jezelf behoorlijk in de financiële nesten werken. Verder kun je je een heleboel ziektekosten besparen door er een gezonde manier van leven op na te houden.

8. Ga zorgvuldig met je geld om

Als je tegen wilt gaan dat je zuurverdiende geld niet als sneeuw voor de zon verdwijnt dan dien je het te beschermen, samen met je bezittingen en je gezondheid, door bijvoorbeeld passende verzekeringen af te sluiten. Je kunt onder andere denken aan een:

  • inboedelverzekering,
  • brandschadeverzekering,
  • schadeverzekering,
  • arbeidsongeschiktheidsverzekering
Meer