Hoogste basisrente op een spaarboekje

Wanneer je kiest voor een spaarrekening met de hoogste spaarrente dan weet vrijwel zeker dat je je spaargeld altijd vrij op kunt nemen. De basisrente is een rentevergoeding die toe wordt gekend voor iedere dag dat je geld op de spaarrekening staat. Hoewel er vaak wel een getrouwheidspremie kan worden verkregen, zal deze echter verloren gaan op het moment dat je binnen de 12 maanden een geldopname doet.

Spaartip! Bekijk hier de beste spaarrekeningen volgens Rekening.be

Aanbieder Gratis advies Bekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder!

Berekenen

Tip: heel hoge rente! Berekenen

Waarom kiezen voor de hoogste basisrente?

Een spaarrekening met de hoogste geeft je de garantie dat je je geld altijd vrij op kunt nemen, sparen niet gepaard gaat met een financieel risico, een vaste opbrengst heeft en profiteert van een gunstige fiscale regeling. Je kunt immers rekenen op een fiscale vrijstelling zolang je met de spaarrente onder een bepaalde drempel blijft.

De hoogste rente vind je bij gespecialiseerde banken

Als je op zoek bent naar een bank die de hoogste rente op spaarrekeningen biedt, dan kom je al snel terecht bij gespecialiseerde instellingen. Vaak zijn dit dan online banken die geen duur net van vestigingen hoeven te onderhouden, zoals wel het geval is bij de grootbanken in ons land. Dergelijke online banken kunnen daardoor een hogere rente op hun (online) spaarrekeningen geven dan de meeste reguliere spaarrekeningen.

Een hoge basisrente of een hoge getrouwheidspremie?

Een bank kan een hoge basisrente en een lagere getrouwheidspremie bieden of juist omgekeerd. De getrouwheidspremie zal echter pas verworven worden als je spaargeld voor de duur van 12 aaneengesloten maanden op de spaarrekening blijft staan. Spaargeld dat dus niet binnen deze termijn beschikbaar hoeft te zijn, kan dus prima op een spaarrekening worden gezet met een hoge getrouwheidspremie. Zodra je het spaargeld echter wel binnen het jaar nodig hebt, dan kun je juist beter kiezen voor een spaarrekening met een hoge basisrente.

Een spaarrekening met rentegarantie

Vaak geeft een bank geen rentegarantie op een spaarrekening. Een rentegarantie betekent immers dat de rente die aan wordt geboden niet voortdurend aan kan worden gepast aan de veranderingen op de financiële markten. De rente kan dus niet stijgen of dalen als er sprake is van een rentegarantie.

Als je dus zekerheid wilt hebben dat een bepaalde, hoge rente gewaarborgd zal blijven, dan zul je op zoek moeten gaan naar een financiële instelling die wel een dergelijke garantie op de rente biedt. Wanneer je één van de weinige banken hebt gevonden die een rentegarantie geven, dan zal dit doorgaans slechts voor de duur van enkele maanden zijn. Indien de rente binnen deze gestelde termijn zou dalen, dan houdt je toch de oude, hogere rente in de vooraf vastgestelde gewaarborgde periode.

Een veilige bank kiezen

Een belangrijke factor bij het vinden van een spaarrekening met de hoogste rente is de vraag naar de veiligheid van je spaargeld. Je dient dan ook goed te letten op het beschermingsstelsel waar een bank onder valt. Het gros van de banken in ons land vallen onder het Belgische beschermingsstelsel. Dit betekent dat het spaargeld gewaarborgd zal zijn tot een bedrag van 100.000 euro per spaarder en per bank op het moment dat er sprake is van een faillissement van de betreffende financiële instelling.

Verder is het zaak om ook de zogenaamde rating van de bank na te gaan. Dit is de kredietwaardigheidbeoordeling van de bank in kwestie door een gespecialiseerde organisatie.

Bij voorkeur kies je dan ook een spaarrekening bij een bank die beschikt over een A-rating.

Spaartip! Bekijk hier de beste spaarrekeningen volgens Rekening.be

Aanbieder Gratis advies Bekijk alle voordelen
Tip: 100% online, hoge opbrengst en beschermd tot € 100.000 per spaarder! Berekenen
Tip: heel hoge rente! Berekenen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20