Geruchten over Trump TV zwellen aan: Fox krijgt klappen op de beurs

De clan rond Amerikaans president Trump zou van plan zijn een eigen streamingdienst op te zetten, zo ving de nieuwsdienst Axios op, als alternatief voor de conservatieve zender Fox. Moedergroep Fox Corp zakte met meer dan 5 procent kort na de opening van de Amerikaanse beurzen.

Er gonzen al enige tijd geruchten over de mogelijke oprichting van Trump TV. Tenslotte is Donald Trump in essentie een mediafiguur en -entrepreneur, zeggen veel waarnemers. Eens hij president-af is, zou Trump via een eigen zender rechtstreeks kunnen blijven communiceren met zijn achterban en om eventueel een comeback in 2024 voor te bereiden.

Volgens Axios zou de clan-Trump niet denken aan een klassiek tv-station via de kabel, maar aan een streamingdienst à la Netflix. Dat vergt minder opstartkosten. Trumps enorme databank van e-mails en gsm-nummers maken het makkelijk om meteen tientallen miljoenen kijkers te ronselen.

President Trump is al enige tijd geërgerd door de recente verslaggeving op Fox News, nochtans een jarenlange trouwe Trump-zender. Binnen de zender woedt een machtsstrijd tussen de nieuwsdienst, die zoals in onderstaand fragment durft in te gaan tegen de propaganda van Trump, en de machtige opiniemakers als Sean Hannity en Tucker Carlson, die steevast de kant van de president kiezen.

Fox was bij de presidentsverkiezingen vreemd genoeg een van de eerste grote zenders om de staat Arizona aan Joe Biden toe te kennen.

Murdoch

Trump zelf retweette donderdag enkele lofbetuigingen aan Newsmax en Oann, twee kleinere zenders die maar al te graag de rol van Fox willen overnemen als Trumps belangrijkste communicatiekanaal. Daarna viel de president Fox News frontaal aan.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1326920264203046915

Fox Corp wordt geleid door Lachlan Murdoch, een van de zoons van mediamagnaat Rupert Murdoch. ‘We houden van competitie’, verklaarde Lachlan eerder deze maand toen analisten hem vroegen hoe hij tegenover een Trump-zender staat.

Beleggers in Fox Corp hebben er niet zo’n goed oog in een stuurden het aandeel Fox Corp donderdag meer dan 5 procent lager.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20