Gepuzzeld met Water & Wines

Wat is het ideale cadeau om van de ene wijnliefhebber te geven aan de andere, als je eens niet met een fles wil komen aandraven? Het is tenslotte februari, de maand waarin minder drinken tot geheelonthouding centraal staat. Je kan er geen krant op openslaan of ‘februari alcoholvrij’ staat wel ergens beschreven. Steeds meer mensen drinken ook gewoon niet en dat is volledig prima voor ons.

Sedert kort zijn we grote fan van de wijnpuzzels van Water & Wines

Zij zijn meesteressen in belachelijk moeilijke puzzels fabriceren, met slechts 1 thema: wijnregio’s van over de hele wereld. En je leest het goed, er zit water in de titel… dat betekent ook onmenselijk veel blauwe stukjes in de puzzels voor urenlang puzzelplezier. 

Italië, Frankrijk, Spanje, Duitsland, California (VS) en Australië maken al deel uit van het gamma. Champagne krijgt als regio zelfs zijn eigen exemplaar, in tegenstelling tot alle andere regio’s. Dat dit commercieel interessant is staat buiten kijf. Champagne is zowat overal gekend en blijft het goed doen qua productieniveau en export. Andere regio’s in Frankrijk, zoals onder meer Bordeaux, hebben de laatste tijd wat te lijden onder een eerder oudbollig imago en ook de smaak is minder gewenst bij een jonger publiek. Alles is altijd in evolutie, zo ook in de wijnwereld. 

Rondslingerende stukken

Terug naar het puzzelen. Bereid je goed voor eens je begint. De tafel waarop je zal werken is best groot genoeg. Wanneer je moet stoppen zonder dat het meesterwerk afraakt, want ja, soms moet je ook nog naar een job overdag… bereid je je best voor op dagenlang enerverend rondwandelen rond je tafel omdat je ten eerste geen plaats hebt om te eten en ten tweede geen tijd om door te puzzelen. Let ook op voor mogelijk rondslingerende stukken. Plots vind je een stuk van de pinot grigio op een plaats waar die helemaal niet zou moeten liggen. 

Je steekt enorm veel op van deze puzzels, die 1000 stukken tellen, zowel op het vlak van wijn als op het vlak van de geschiedenis van een land. Gezien de voorliefde van de bestemmeling van dit cadeau kozen we voor Italië. De afbeeldingen zijn prachtige illustraties met ettelijke keren dezelfde druiven die terugkomen. Hoe vaak kan Merlot terugkomen in een land? Of Sangiovese? Twee keer Malvasia met verraderlijk oranje grote bollen… Of hoe hard kan je je voor de kop slaan dat je niet weet waar Falanghina vandaan komt= bovenaan of onderaan maakt een wereld van verschil op de kaart. Spelenderwijs raakt je wijnkennis up to date en zie je het Colosseum van Rome opduiken met de rode druiven van de Cenasese als naamkaartje erbij. Geweldig!

Beter niet op een weekdag

Tijdens dat puzzelen ga je zeker ook last krijgen van pijntjes en kwaaltjes. Pijn aan de rug, staar in de ogen, brain freezes van te veel op dezelfde stukken kijken, stramme spieren tussen de schouders, vermoeidheid omdat je te lang wil doorgaan en denkt dat je bij elk stuk er bijna bent. Sommige mensen zijn doorzetters en kunnen niet stoppen voor het werk af is. Beter niet op een weekdag beginnen met dit monnikenwerk is hier het devies. 

Volg vooral je eigen tempo en neem er een goed glas wijn bij, bij voorkeur van het land dat je bijeen aan het puzzelen bent. We kunnen toch geen landverraders zijn? Maar je zal ook snel merken dat er weinig gedronken wordt. Focus op het resultaat is een goede tip voor het matigen van alcoholgebruik. En voor wie graag de volgende Valentijn in stilte viert, is dit een absolute aanrader. Geen tijd om te praten tijdens het puzzelwerk, maar de noodzakelijke bereidheid tot het delen van de juiste stukken moet er zijn. Ieder blijft immers aan zijn of haar kant zitten, dus moet je ooit kunnen rekenen op wat samenwerking. Vijftig euro voor een puzzel, dat is geen geld voor eindeloos ‘plezier’. 

En weet goed dat je bij de aankoop van de puzzels bij Water & Wines ook zorg draagt voor iedereen. De dames die deze puzzels produceren, hechten immers veel belang aan hun ecologische voetafdruk. Voor elk verkocht stuk laten ze een boom planten en investeren ze in projecten om wereldwijd veilig drinkwater te voorzien. Portugal, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika staan al op de planning. Wie durft een suggestie te doen om België ook op de ‘kaart’ te zetten?

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.