Gemeenten vrezen voor financiële verliezen door coronacrisis

De coronacrisis treft iedereen in zijn portefeuille. Ook de steden en gemeenten ontsnappen er niet aan. Een bevraging van Radio 2 in samenwerking met de Universiteit van Gent leert dat ruim 8 op de 10 gemeenten vreest voor financiële verliezen.

De lokale overheden nemen, net zoals de regionale en federale overheden, allerhande maatregelen om de gevolgen van de coronapandemie binnen de perken te houden. Aan die maatregelen hangt wel een stevig prijskaartje vast. Denk bijvoorbeeld aan de controleposten aan drukke winkelstraten.

Investeringen uitstellen

Uit een bevraging van Radio 2 in samenwerking met het Centrum voor Lokale Politiek van de Universiteit Gent blijkt dat 85,6 procent van gemeenten vreest voor financiële verliezen. Een op de vier gemeenten stelt zelfs investeringen, zoals de vernieuwing van de dorpskern, uit, blijkt uit de cijfers. In totaal heeft 90 procent van de Vlaamse en Brusselse gemeentes deelgenomen aan de enquête.

Mathias De Clercq (Open Vld), burgemeester van Gent, erkent in een interview met Het Journaal dat de coronacrisis tot nu toe al een enorme impact heeft gehad op de lokale begroting. Zo heeft de stad al 25 miljoen euro uitgegeven om de eerste gevolgen van de coronacrisis op te vangen.

‘Om onder meer het winkelen vlot te laten verlopen doen wij een beroep op corona-assistenten. Die kosten al 500.000 euro. De kosten voor daklozenopvang lopen op tot 330.000 euro. Gent heeft ook al 350.000 euro betaald voor zieke leerkrachten te vervangen’, klinkt het bij de Gentse burgemeester.

Minder inkomsten

Dat veel steden vrezen voor financiële verliezen heeft niet enkel te maken met meer uitgaven. Verschillende steden zien ook allerhande inkomsten wegvallen. De Clercq haalt het voorbeeld aan van de terrasbelasting. ‘We hebben beslist om die kwijt te schelden wanneer de cafés opnieuw de deuren mogen open doen. Daardoor innen we wel 800.000 euro minder inkomsten’, verduidelijkt hij.

Eerder dit jaar berekende het advieskantoor BDO dat de steden en gemeenten in 2019 een spaarpot van 2,548 miljard euro hebben opgebouwd. Dat komt overeen met een werkkapitaal van 390 euro per inwoner.

Lees ook:

Meer