Vlaamse gemeenten en steden staan financieel stevig genoeg in hun schoenen om coronacrisis te trotseren

De Vlaamse steden en gemeenten zijn financieel sterk genoeg om de coronacrisis te doorstaan, leert een onderzoek van het advieskantoor BDO.

De coronacrisis dwingt de overheden om diep in hun buidel te tasten. Zo heeft de federale regering in 2020 11,5 miljard euro aan coronasteun gegeven. Voor dit jaar is er 2,7 miljard euro voorzien. Ook de steden en gemeenten maken extra kapitaal vrij om op lokaal niveau de coronapandemie aan te pakken. Gelukkig hebben die voldoende middelen voor handen om dat te doen, blijkt uit een analyse van de jaarrekeningen door BDO.

Bijna 400 euro per inwoner

Het advieskantoor kwam daarbij tot de conclusie dat de Vlaamse gemeenten in 2019 een spaarpot van 2,548 miljard euro hebben opgebouwd. Dat komt overeen met een werkkapitaal van 390 euro per inwoner.

‘De lokale besturen hebben een goede buffer en sommige gemeenten kunnen die nog versterken als ze zouden fusioneren’, zegt Bert Gijsels, expert lokale besturen bij BDO.

Ondanks het stevige spaarpotje beschikken de gemeenten wel over minder financiële middelen dan de voorgaande jaren. In 2018 hadden de Vlaamse gemeenten per inwoner een spaarpot van gemiddeld 397 euro. In 2017 was dat zelfs 477 euro.

Volgens BDO is die afname niet hoofdzakelijk slecht nieuws voor de financiële slagkracht van de lokale besturen. Zo is het investeringsvolume van de steden met 4 procent gedaald in 2019 (tegenover 2018) en zijn ze 1 procent meer uitstaande schulden aangegaan om die investeringen te financieren. ‘De financiële buffer die werd opgebouwd, kan goed van pas komen om in 2020 en 2021 de gevolgen van de coronacrisis aan te pakken’, klinkt het.

Inkomsten mislopen

Het is volgens het advieskantoor wel belangrijk om de budgettaire reserves goed op te volgen. ‘Er is wel het systeem van de tijdelijke werkloosheid en het overbruggingskrediet voor zelfstandigen, maar toch zullen ze door corona inkomsten mislopen omdat ze niet kunnen inschatten wat het effect op de (personen)belasting zal zijn. Bovendien zullen sommige steden en gemeenten extra geld moeten toestoppen aan hun OCMW’, aldus Gijsels.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemeenten in de ene provincie er financieel veel sterker voorstaan dan die in een andere provincie. West-Vlaanderen heeft de grootste spaarpot per inwoner (588 euro). Daar is het bedrag per inwoner gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De steden en de gemeenten in de provincie Antwerpen zagen hun spaarpot afnemen naar 213 euro per persoon.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20