Geld verdienen via Instagram: kan dat zomaar?

In tijden waarin reclame op televisie wordt doorgespoeld en reclameboodschappen op het internet geblokkeerd worden, zijn adverteerders op zoek naar nieuwe manieren om hun producten aan de man te brengen en die vinden ze bij influencers. Mensen die populair zijn op Instagram krijgen zo geld om bepaalde producten te promoten, maar mag dit zomaar?

Veel zogenaamde influencers, invloedrijke personen op sociale media, worden gesponsord voor hun posts op verschillende sociale netwerksites. Maar in hoeverre is dit toegelaten? En hoeveel geld mag je hier eigenlijk mee verdienen?

Grof geld

In de Verenigde Staten ondernam de Federal Trade Commission (FTC) vorig jaar stappen om het overmatige gebruik van sponsordeals op sociale media tegen te gaan. 

Er werd beslist dat sponsoring “duidelijk en opvallend” aangegeven dient te worden. Instagram ontwikkelde daarom een functie om dit duidelijk te maken. Ze maakten het mogelijk om boven gesponsorde foto’s een zinnetje te plaatsen “Betaald partnerschap met  …” staat er dan te lezen boven gesponsorde posts. Maar deze regel geldt enkel voor de Verenigde Staten. 

België

in ons land was er lang geen regulering in verband met reclame op sociale media. Tot nu, want de FOD Economie heeft in mei een richtlijn gepubliceerd waarin uitgelegd wordt hoe je gesponsorde boodschappen moet aangeven. 

Er kwam echter al snel kritiek op, waardoor de richtlijn nu verder verfijnd wordt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20