Geïrriteerd als je honger hebt? Volgens psychologen is dat normaal

Eten doen we niet altijd voor plezier. Het is ook een noodzaak. Wie een tijdje niet gegeten heeft, is soms heel prikkelbaar. Uit een onderzoek blijkt nu dat er een verband bestaat tussen honger en emoties. Dat was tot nu toe altijd al een populaire theorie, maar het was nog nooit bewezen.

Het beroemde chocolademerk Snickers zat er niet helemaal naast met zijn reclame “Je bent jezelf niet als je honger hebt.” Een studie bevestigt nu dat mensen prikkelbaarder kunnen zijn als ze honger hebben.

Het is één van de eerste studies waarin werd onderzocht in welke mate een hongergevoel een impact heeft op de emoties. Professor Viren Swami, een sociaal psycholoog en hoofdonderzoeker van de studie, was aan dit onderzoek begonnen nadat hij herhaaldelijk te horen kreeg dat hij “hangry” was, een samentrekking van de termen “hongerig” en “boos”.

Verschillende hypotheses om dit verband te verklaren

De onderzoeker wou nagaan of hij de enige was die dergelijke symptomen had wanneer zijn maag om voedsel schreeuwde. Hij ronselde daarom 64 mensen tussen 18 en 60 jaar en bestudeerde drie weken lang hun emoties en hongergevoelens op verschillende tijdstippen van de dag. “Honger is een realiteit,” zei Swami, “En het wordt geassocieerd met sterkere gevoelens van woede en prikkelbaarheid, evenals lagere niveaus van plezier.”

“De resultaten gaven aan dat het hongergevoel gelinkt was aan gevoelens van boosheid en prikkelbaarheid. Tegelijk was er sprake van minder plezier. Deze resultaten bleven significant na rekening te houden met het geslacht, de leeftijd, de body mass index (BMI), het eetgedrag en de boosheid van de deelnemers,” zeiden de onderzoekers.

De onderzoekers hebben verschillende hypothesen naar voren gebracht om dit verband te verklaren, waaronder de veronderstelling dat een laag bloedsuikergehalte impulsiviteit, woede en agressie kan doen toenemen. Het is echter niet duidelijk of een dergelijk verlies van zelfbeheersing een gevolg kan zijn van een lage bloedsuikerspiegel. De andere hypothese is dat wanneer mensen honger hebben, zij minder geduld hebben.

Wat kan je doen om deze emoties te vermijden?

De studie biedt weliswaar niet meteen een oplossing voor het probleem dat we hierboven hebben beschreven. De hoofdonderzoeker van de studie suggereert echter dat het vermogen om de oorsprong van de emotie te herkennen en te identificeren als honger, nuttig kan zijn. “Meestal zijn we ons wel bewust van wat we voelen, maar begrijpen we de oorzaak niet. Als we het kunnen identificeren, zijn we beter uitgerust om er iets aan te doen,” zei hij.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bij kinderen dit verband tussen honger en emoties het leren kan belemmeren. Het kan ook leiden tot gedragsproblemen. De onderzoekers pleiten er dan ook voor dat kinderen goed gevoed worden, zodat zij in de beste omstandigheden kunnen leren en zich ontwikkelen.

Wat volwassenen betreft, kan honger een negatief effect hebben op hun sociale vaardigheden, en daarom raadt de onderzoeker aan het ontbijt niet over te slaan of in ieder geval geen honger te hebben, hoewel hij erkent dat dit voor sommigen “gemakkelijker gezegd dan gedaan” is.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20