Voeding
Houdbaarheidsdatum is voor bepaalde producten overbodig, vinden Nederlandse consumenten
Een onderzoek van Foodello, een bedrijf die voedselverspilling tegengaat, toont aan dat veel Nederlandse consumenten goed kunnen inschatten welke producten na de THT-datum wel nog even goed blijven. Wat blijft er goed?
Voedingsindustrie schuift verantwoordelijkheid af: “Regering kan zelf iets doen aan hoge prijzen”
De voedingsprijzen blijven vrij hoog. Volgens Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, is het de regering zelf die daar iets aan kan doen. De verantwoordelijkheid ligt niet enkel bij de industrie, klinkt het bij woordvoerder Nicolas Courant. Beluister hier het volledige interview met Nicolas Courant: In het nieuws: Minister van economie Pierre-Yves Dermagne (PS) […]
Takeaway.com presenteert volledig composteerbare verpakking met zeewier
De maaltijden die Takeaway.com in België verdeelt, kunnen voortaan worden bezorgd in een verpakking die volledig composteerbaar is. Daarover heeft het bedrijf een samenwerkingsakkoord gesloten met de Britse startup Notpla, die de milieuvriendelijke verpakking heeft ontwikkeld. De ingreep laat Takeaway.com toe de afvalproductie sterk te beperken. De verpakking, die over een coating van zeewier beschikt, […]
Good Fish Guide: “Consumptie makreel moet zoveel mogelijk worden vermeden”
De consumptie van makreel moet drastisch worden verminderd, want er is niet langer sprake van een duurzame visserij. Dat staat in een rapport van de Britse Marine Conservation Society (MCS), die jaarlijks een lijst – bestaande uit groene, oranje en rode categorieën – samenstelt met vissoorten die al dan niet op een duurzame manier kunnen […]
IJsland kan tientallen miljoenen Europeanen van veilige eiwitten voorzien
IJsland kan in de opbouw van de Europese voedselzekerheid een centrale rol opnemen. Het kleine land zou de volgende tien jaar meer dan 40 miljoen Europeanen kunnen voorzien van een veilige, duurzame en lokaal geproduceerde bron van eiwitten, terwijl tegelijkertijd de uitstoot van koolstofdioxide met meer dan 700 miljoen ton zou kunnen worden verminderd. Dat […]
Eetbare insecten zijn uitgelezen bron van veevoeder
Het kweken van eetbare insecten als veevoeder kan de voedselzekerheid verbeteren en de economieën van ontwikkelingslanden ondersteunen. Dat is de boodschap van een studie van voedselspecialisten van de Universiteit Wageningen in Nederland en de Università di Torino in Italië. Volgens de onderzoekers zijn er veel elementen die pleiten voor het gebruik van insecten als eiwitrijk […]
Duitse consument verkiest döner kebab boven currywurst
In Duitsland is de traditionele currywurst al enkele tijd niet meer de favoriete keuze op het fastfood-menu. Die titel kan inmiddels worden opgeëist door de döner kebab. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau YouGov en het persbureau Deutsche Presse Agentur (DPA). De opmerkelijke verschuiving in smaak moet worden toegeschreven aan impact van de […]
Stijgende voedselprijzen hebben consumptiegedrag Europese burgers veranderd
De stijging van de voedselprijzen en de tekorten aan een aantal producten baren de meeste Europese consumenten zorgen. Dat blijkt uit onderzoek van een consortium van universiteiten in Europa, geleid door de Aarhus Universitet in Denemarken en het European Institute of Innovation and Technology (EIT Food), gebaseerd op een enquête onder vijfduizend mensen in tien […]
Cop15: Industrie zet lobbyisten in tegen strengere normen voor biodiversiteit
Lobbyisten van producenten van pesticiden en meststoffen verzetten zich achter de schermen tegen een betere bescherming van soorten en ecosystemen. Dat zegt InfluenceMap, een denktank die de communicatie van bedrijven en sectororganisaties volgt, in het kader van de biodiversiteit-conferentie die momenteel in de Canadese stad Montreal loopt. De onderzoekers zeggen de jongste twee jaar geregeld […]
Illegale visserij roomt een vijfde wereldwijde vangsten af
Tot 6 procent van de wereldwijde visserij bestaat uit verborgen activiteiten, waarbij commerciële vaartuigen hun volgsystemen uitschakelen. Deze praktijk kan worden gebruikt om illegale visserij te verhullen. Dat zegt een studie van wetenschappers aan de University of California en de milieugroep Global Fishing Watch, waarbij meer dan 3,7 miljard boodschappen van vissersschepen tijdens de laatste […]
Aquacultuur is niet alleen een instrument om de voedselzekerheid te vergroten
Aquacultuur is niet alleen een instrument om de wereldwijde voedselzekerheid te vergroten, maar biedt tegelijkertijd ook voordelen voor het leefmilieu. Dat zegt een studie van wetenschappers van de University of Plymouth, gebaseerd op een analyse van de impact op de omgeving van offshore mosselkwekerijen in Lyme Bay, voor de zuidkust van Engeland. “Aquacultuur wordt steeds […]
Maltese kaas op weg naar Europese bescherming; proces zorgt voor onenigheid in eigen land
Malta heeft bij de Europese Commissie een aanvraag ingediend om de ġbejna, de kaas die op het eiland wordt geproduceerd, te beschermen. Een bescherming zou de kaas internationaal een grotere bekendheid kunnen bezorgen, maar vooral kleine producenten tonen zich ongelukkig over de aanvraag. Er zouden immers teveel toegevingen aan de grote melkproducenten zijn gedaan. Malta […]