Geheim rapport onthuld: China vermindert actief Oeigoerse bevolkingsdichtheid

Arbeidsprogramma’s in de Chinese provincie Xinjiang dienen op zijn minst gedeeltelijk om de bevolkingsdichtheid van de Oeigoeren, een Chinese etnische minderheid, te verminderen. Dat blijkt uit een rapport dat per ongeluk online werd gepubliceerd.

Het aanvankelijke Chinese rapport, van academici van de Nankai Universiteit, werd medio 2020 weggehaald, maar een kopie werd gearchiveerd door de academicus Dr. Adrian Zenz.

‘Slechts een persoonlijke mening van de auteur’

Het verslag is een aanvulling op het groeiende bewijs van de gezamenlijke inspanningen van Peking om Oeigoeren te vervolgen in wat mensenrechtendeskundigen hebben bestempeld als culturele genocide. ‘De overplaatsing van arbeidskrachten is een langetermijnmaatregel om ‘assimilatie’ te bevorderen en de bevolkingsdichtheid van de Oeigoeren te verminderen,’ aldus het rapport.

In het rapport lezen we ook het volgende: ‘Op basis van de nieuwe bevindingen in dit verslag zijn verschillende deskundigen op het gebied van het internationaal strafrecht het erover eens dat er ‘geloofwaardige gronden zijn om te concluderen’ dat het arbeidsprogramma van Xinjiang voldoet aan de criteria voor misdaden tegen de menselijkheid door een gedwongen overplaatsing en vervolging, zoals gedefinieerd in het Statuut van Rome van het Internationaal Strafhof (ICC).’

In een verklaring aan de Britse omroep BBC zei de Chinese regering dat het rapport ‘slechts de persoonlijke mening van de auteur weergeeft en dat veel van de inhoud niet overeenstemt met de feiten’.

Detentiekampen of beroepsopleidingscentra?

De beschuldigingen zijn niet mild: willekeurige detentie van naar schatting een miljoen mensen, gedwongen sterilisatie en mishandeling van vrouwen, onderdrukking of vernietiging van culturele en religieuze tradities en plaatsen, en intensieve bewaking.

China blijft die wreedheden in Xinjiang echter categorisch ontkennen. Het land blijft erbij dat de detentiekampen in werkelijkheid beroepsopleidingscentra zouden zijn die worden gebruikt om religieus extremisme aan te pakken.

De Hoge commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Michelle Bachelet, plant een bezoek aan Xinjiang. Maar dinsdag zei China nog dat ze niet op pad mocht gaan met het doel het beleid van het land te veroordelen.

(mah)

Lees ook:

https://businessam.be/half-miljoen-oeigoeren-gedwongen-katoen-te-plukken-in-china/

https://businessam.be/verwacht-geen-ommezwaai-biden-blijft-trump-lijn-volgen-in-relatie-met-china/

Meer