Verwacht geen ommezwaai: Biden blijft Trump-lijn volgen in relatie met China

Versgebakken president Joe Biden en zijn voorganger Donald Trump waren het over veel dingen niet eens, maar over China wel.

Het team van Biden zou in eerste instantie weinig willen veranderen aan de Chinese handelsrelaties, die onder het regime van Trump sterk bemoeilijkt werden.

De administratie van de president zou ‘de toon en teneur van het gesprek met Peking willen veranderen, maar ze zullen het beleid zelf wel aanhouden’, zegt Lanhee Chen, die nationaal beleid doceert aan de universiteit van Stanford, aan CNBC.

Blinken versus China

Anthony Blinken, de minister voor Buitenlandse Zaken, zou in de vergadering voor zijn aanstelling al opgemerkt hebben dat hij het met Trumps beleid eens was. Hij erkende ook, terwijl zijn voorganger Pompeo nog op de stoel zat, dat ‘China een genocide uitvoert op de Oeigoerse gemeenschap.’

Tegelijk zal de VS de gevoelige Taiwan-kwestie niet laten rusten. Volgens China is Taiwan een provincie van de Volksrepubliek die opnieuw in het gareel getrokken moet worden. Maar Washington onderhoudt bilaterale relaties met Taiwan.

Haines over Chinese agressie

Avril Haines, die aangesteld is als het hoofd veiligheid, wil dan weer de agressie van China inperken. De juriste zei dat China ‘vijandig en een vijand is op sommige vlakken’ en dat de ‘Verenigde Staten China moet beconcureren en winnen.’

Haines en Blinken gaven wel toe dat er verschillende gebieden zijn waarop de VS kunnen samenwerken met China. De strijd tegen de opwarming van de aarde, bijvoorbeeld.

Vooral de Oeigoerse kwestie krijgt momenteel veel media-aandacht. China ontkent aantijgingen over gedwongen arbeid en claimt dat de kampen waar Oeigoeren naartoe gestuurd worden dienen om de extremisten eruit te halen. Er zouden zogezegd ook nieuwe vaardigheden aangeleerd worden.

Volgens Blinken moeten de Verenigde Staten de kwestie alvast aanpakken door geen goederen te importeren die gemaakt zijn onder mensonterende omstandigheden of dwangarbeid in Xinjiang.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20