Geen vaccin, geen job? Britse bedrijven bekijken vaccinatieclausules

Mag een bedrijf u verplichten om een coronavaccin te laten zetten? In het Verenigd Koninkrijk bekijjken bedrijven alvast of ze een coronaprik standaard in het contract kunnen zetten.

Het vaccin is vrijwillig: dat is het devies zowat overal ter wereld. Maar zoals verwacht kijken enkele bedrijven, zeker in het geplaagde Groot-Brittannië, hoe ze een coronavaccin standaard kunnen maken. Bij loodgietersbedrijf Pimlico Plumbers, met een personeelsbestand van 400 man, maakt de CEO zich sterk dat het kan.

Een prik op het werk

‘We zullen hiervoor natuurlijk niemand ontslaan’, zegt Pimlico-topman Charlie Mullins aan persagentschap Reuters. ‘Maar we denken dat de overgrote meerderheid van ons personeel staat te springen voor een spuitje tegen het coronavaccin. Waarom niet, als je je met één spuitje kan beschermen?’ Voor alle duidelijkheid: de beschikbare vaccins vereisen momenteel twee injecties om volledig werkzaam te zijn.

Mullins wil dus het vaccin aan zijn eigen personeel aanbieden, ’tijdens de werkuren, op onze kosten’, om de veilige heropstart van zijn bedrijf te garanderen. Mensen ontslaan wil hij niet, maar hij durft wel te stellen dat een coronaprik, als het medisch mogelijk is, ‘standaard bij de verwachtingen hoort voor nieuwe aanwervingen’.

Wettelijk afdwingbaar?

Het is nog helemaal niet duidelijk of zulke voorwaarden wel wettelijk zijn, maar een aanmaning in de juiste richting zal volgens Mullins al veel betekenen. ‘Daarbij vinden we het nu ook normaal dat je een negatieve coronatest moet afleggen voor je op het vliegtuig stapt, dan is dit niet meer zover’, klinkt het.

Toen het goede nieuws over de eerste vaccins de wereld bereikte, riepen verschillende Britse pub-eigenaars al dat enkel wie een negatieve test of vaccinbewijs kon voorleggen, nog toegelaten zou worden. In België werd het al snel duidelijk dat zo een maatregel niet af te dwingen valt.

Groepsimmuniteit

In ons land lag de vaccinbereidheid bij de brede bevolking vrij laag: slechts een nipte 70 procent wou zich ‘waarschijnlijk’ of ‘zeker’ laten vaccineren. Maar nu de vaccins effectief beschikbaar zijn, zou dat aantal gestegen zijn naar 80 procent. Om groepsimmuniteit te bereiken, zouden we als land minstens 70 procent van de actieve bevolking moeten bereiken.

Momenteel is het vaccin overigens enkel te verkrijgen via de nationale programma’s.

Lees ook: ‘Na besmetting bent u tot minstens 5 maanden immuun tegen het coronavirus’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20