Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 06 JUN

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Coronavirus verspreidde zich supersnel: ‘Wereldwijde groepsimmuniteit staat nog nergens’

Logo Business AM
Coronacrisis

06/05/2020 | Sofie Van Waeyenberghe | 3 min leestijd

Isopix

Het coronavirus verspreidde zich sneller dan we nu denken. Dat concluderen onderzoekers van het University College London Genetics Institute na een analyse van de mutaties die het virus al doormaakte. Dat betekent ook dat er al amper groepsimmuniteit is opgebouwd, wat slecht nieuws is.

Een nieuwe genetische analyse van het virus dat Covid-19 veroorzaakt, toont aan dat het coronavirus al circuleert sinds het einde van 2019. Volgens onderzoek moet het zich op dat moment, na de eerste infectie bij mensen, ook zeer snel verspreid hebben.

Snelle verspreiding

Onderzoekers van het University College London Genetics Institute keken naar de mutaties die het virus de afgelopen heeft doorgemaakt. Daarbij vonden ze bewijs van een snelle verspreiding, maar niet dat die verspreiding zou versnellen of dat het virus ergere gevolgen zou hebben naarmate het muteert.

‘Het virus is aan het veranderen, maar dat wil niet zeggen dat het erger wordt’, zegt hoofdonderzoeker Francois Balloux aan CNN. Balloux en zijn team hebben het dna van het virus dat Covid-19 veroorzaakt, bekeken op verschillende momenten in haar evolutie.

‘We kunnen alle scenario’s uitsluiten waarin SarsCoV-2 al geruime tijd circuleerde voor we het identificeerden’, staat te lezen in het rapport van Balloux.

Geen immuniteit

Dat is, voor alle duidelijkheid, slecht nieuws. Sommige dokters hoopten dat het virus al in alle stilte al enkele maanden door de bevolking aan het manoeuvreren was. Dan zou er al een gedeelte van de bevolking besmet zijn en ligt de groepsimmuniteit hoger. ‘Iedereen hoopte daarop, ik ook’, zegt Balloux. Momenteel zou maximum 10 procent van de bevolking al immuniteit opgebouwd hebben.

Alle onderzoek wijst er momenteel op dat alle strengen van het nieuwe coronavirus hun oorsprong kennen in Wuhan en dat het ontstaan is in december 2019.

Er is ook genetisch bewijs gevonden dat het virus al in Europa en VS circuleerde enkele weken of maanden voor het eerste officiële geval werd bevestigd. Volgens Balloux is het dan ook niet mogelijk om een zogenaamde ‘patient zero’ te vinden.

Source: CNN


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Logo Business AM

Business AM | Meest bekeken

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Logo Business AM

Business AM | Stocks