‘Na besmetting bent u tot minstens 5 maanden immuun tegen het coronavirus’

Wie besmet is door het coronavirus zou achteraf minstens vijf maanden immuun zijn tegen de ziekte, blijkt uit voorlopige resultaten van een onderzoek door Public Health England.

Er hebben 20.787 Britse zorgmedewerkers meegewerkt aan het onderzoek om na te gaan of vroegere besmettingen beschermen tegen toekomstige besmettingen. Voorlopige resultaten tonen aan dat de antilichamen 83 procent bescherming bieden tegen een nieuwe infectie.

Minstens vijf maanden immuun

Volgens het rapport zou iemand die besmet is met het virus minstens vijf maanden immuun zijn tegen corona. Herinfecties bij mensen die antilichamen hebben aangemaakt waren eerder zeldzaam. Experts hebben slechts 44 potentiële herinfecties vastgesteld bij 6.614 deelnemers die antilichamen hebben aangemaakt.

Toch moet er een belangrijke kanttekening gemaakt worden bij het onderzoek. Volgens de eerste resultaten zou een klein deel van de mensen met antilichamen het virus alsnog kunnen dragen. Wat dus betekent dat ze andere mensen kunnen besmetten. ‘Daarom blijft het belangrijk om de coronamaatregelen te blijven opvolgen’, aldus Public Health England.

Maatregelen blijven respecteren

De studie is wel nog niet door andere deskundigen beoordeeld of gepubliceerd in een medisch tijdschrift. De auteurs benadrukken dat de resultaten een tussentijdse analyse zijn van de gegevens die tussen juni en november zijn verzameld.

‘De studie geeft ons wel het meest duidelijke beeld tot nu toe van hoe de antilichamen ons beschermen tegen het virus’, aldus Susan Hopkins, een medisch adviseur bij Public Health England. ‘Het blijft wel belangrijk om die vroege resultaten niet verkeerd te interpreteren.’

‘Mensen die het virus hebben opgelopen, genieten naar alle waarschijnlijkheid van een tijdelijke bescherming, maar we kunnen niet uitsluiten dat ze toch nog besmet kunnen geraken en dus een besmettingsgevaar vormen voor andere mensen’, klinkt het.

Tot op heden is er ook nog geen consensus over hoelang de vaccins beschermen tegen het virus. Voorts is het niet duidelijk of een gevaccineerd persoon het virus kan doorgeven aan iemand anders.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20