Hoe lang duurt het eer het coronavaccin werkt?

De eerste hulpverleners en rusthuisbewoners hebben intussen een eerste spuit met het vaccin gekregen. Maar vanaf wanneer ben je beschermd tegen het coronavirus?

Het vaccin van Pfizer en AstraZeneca circuleert al goed in de rusthuizen: zowat een derde van de rusthuisbewoners kreeg al een eerste prik. Ook dat van Moderna wordt nu getest in enkele Vlaamse ziekenhuizen. Maar de vraag die op iedereens lippen brandt is: wanneer ben je nu beschermd tegen corona?

Hoe snel beschermd?

Die vraag relatief eenvoudig te beantwoorden. Allereerst moet u natuurlijk weten dat geen enkel vaccin perfecte bescherming biedt. Dat geldt trouwens ook voor het griepvaccin. Maar dat van AstraZeneca en Pfizer en Moderna biedt 94 tot 95 procent kans op bescherming.

Die bescherming begint een tijdje na de eerste spuit op te bouwen, ook bij vaccins waarvoor u twee prikken moet krijgen. Al wordt die weerstand tegen het virus wel trapsgewijs groter als u twee injecties krijgt.

Voor het Pfizer/AstraZeneca-vaccin en Moderna geldt dat u 10 tot 14 dagen na de eerste dosis antistoffen begint aan te maken. Dan bent u al wat beschermd, maar dus nog niet optimaal.

Na drie weken volgt een tweede dosis, soms na vier weken. Dan duurt het nog tien dagen eer u helemaal beschermd bent, of zo goed als dat kan.

Hoe lang beschermd?

Hoe lang blijft u beschermd? Dat is nog niet helemaal duidelijk, maar momenteel gaan producenten ervan uit dat u een jaar beschermd bent. Dat is beter dan corona krijgen en zo antistoffen opbouwen: in de meest pessimistische studies beschermt u dat voor slechts enkele maanden.

Opgelet: het is nog niet duidelijk of u, na vaccinatie, het virus nog wel kan doorgeven. Dan zou u drager kunnen zijn, zonder symptomen of ziekteverschijnselen, maar wel een soort superverspreider. Het is dus wel nog nodig om een masker te dragen, afstand te houden en uw handen te wassen nadat u gevaccineerd bent.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20