Geen enkel land ter wereld spendeert meer aan gezondheidszorg dan de VS. Toch krijgen ze het niet geregeld

Een maand voor de presidentsverkiezingen blijft het nog altijd wachten op Donald Trumps plannen voor de hervorming van de Affordable Care Act, het zogenaamde ‘Obamacare’. Trump beloofde al in 2015 een ‘geweldig plan dat goedkoper en beter zou zijn dan Obamacare’, maar 5 jaar later blijft het nog altijd wachten op details. Waarschijnlijk omdat hij geen plan heeft.

Dat kan de president duur te staan komen. Want de 3 belangrijkste zaken voor kiezers zijn in die volgorde: de economie, Covid-19 en de gezondheidszorg. Op het eerste onderwerp heeft Trump een voorsprong, op de laatste twee is hij onzichtbaar. (Het aantal bevestigde gevallen van coronavirus steeg de voorbije week in liefst 25 van de 50 staten.)

Zowel Trump als Joe Biden verslikten zich dinsdag tijdens hun eerste debat voor de zoveelste keer in de problematiek van de Amerikaanse gezondheidszorg. Beide etaleerden hun onvermogen om de kiezer een duidelijk en betaalbaar plan voor te leggen.

1 op 5 werkenden blijft nog altijd onverzekerd achter

De VS spenderen 18% van hun bbp aan gezondheidszorg, veel meer dan eender welk land ter wereld, maar ze krijgen het niet geregeld. 1 op 5 werkenden blijft nog altijd onverzekerd achter.

Wie wil weten waarom dat zo is, krijgt het antwoord in het boek ‘Deaths of Despair and the Future of Capitalism‘ van econoom Ann Case en Nobelprijswinnaar Angus Deaton.

Een gemiddelde polis voor een doorsnee gezin kost al gauw 21.000 dollar per jaar. 70 procent daarvan komt doorgaans voor rekening van de werkgever. Een bedrijf dat een werknemer 150.000 dollar per jaar betaalt, doet daar graag nog eens 10% bovenop voor een ziekteverzekering. Maar voor mensen die in het onderste deel van de inkomenspiramide zitten en met 24.000 dollar per jaar moeten rondkomen, stijgt diezelfde bijdrage plots tot 60%. Geen verzekering dan maar…

Big Pharma vrijt politici op

Dan is er de invloed die Big Pharma heeft op de politiek. De sector is zonder meer de grootste lobbyist in Washington. Farmabedrijven spendeerden de voorbije 20 jaar 4,5 miljard dollar aan het opvrijen van politici. Dat is 50% meer dan de volgende op de lijst, de verzekeringssector.

Gelukkig heeft Amerika nog politici van het kaliber Katie Porter, die de staat Iowa vertegenwoordigt in het Huis van Afgevaardigden.

In een virtuele hoorzitting confronteerde ze woensdag Mark Alles, de voormalige CEO van het bedrijf Celgene. Dat bedrijf voerde sinds 2005 niet minder dan 20 prijsverhogingen voor zijn geneesmiddel Revlimid door. Het medicijn wordt toegediend aan mensen die lijden aan kanker van plasmacellen. In totaal gaat het om een verhoging van 354 procent. 

Een schoolvoorbeeld van de manier waarop Big Pharma schaamteloos en zonder tegenwerking haar machtspositie in Washington DC misbruikt om zichzelf te verrijken. 

Trump haalde dinsdagavond opnieuw hard uit naar ‘socialised medicine’ naar Europees model. Iets waar miljoenen Amerikanen nochtans van dromen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20