Gaat Rusland buitenlandse bedrijven nationaliseren? Het land spreekt van harde vergeldingsmaatregelen in overeenstemming met oorlogswetten

Sinds de Russische invasie van Oekraïne, trekken steeds meer multinationals zich terug uit Rusland. McDonald’s en Coca-Cola zijn de twee meest recente voorbeelden van bedrijven die hun activiteiten in het land stopzetten. In een reactie hierop waarschuwde Andrei Turchak, secretaris van grootste politieke partij van Rusland, dat Moskou buitenlandse activa zou kunnen gaan nationaliseren.

Turchak sprak in een reactie van harde vergeldingsmaatregelen op de aangekondigde sluitingen van buitenlandse bedrijven. “We zullen handelen in overeenstemming met de oorlogswetten”, zo stelde de secretaris. “Verenigd Rusland (de grootste partij in de Doema, alsook die van Poetin, red.) stelt voor de productie-installaties van bedrijven te nationaliseren die hun vertrek uit Rusland aankondigen, als reactie op de ‘speciale operatie’ in Oekraïne. Dit is een echte oorlog en niet tegen Rusland als geheel, maar ook tegen onze burgers”. 

Met een dergelijke stap hoopt Turchak banenverlies te voorkomen en blijft Rusland in staat om goederen in eigen land te produceren. Moskou wordt steeds harder getroffen door ingrijpende sancties van het Westen. Terwijl de prijzen van olie en gas wereldwijd stijgen door de opgelegde sancties, kan Rusland daar echter niet van profiteren. 

Economische oorlog

De aanhoudende sancties zorgen ervoor dat het Kremlin de Verenigde Staten beschuldigt van het voeren van een economische oorlog. Veel westerse multinationals hebben namelijk de banden met het land verbroken sinds de inval in Oekraïne. Onder deze bedrijven bevinden zich onder andere, McDonald’s, Coca-Cola, Volkswagen, Toyota, Ford en meest recentelijk ook Shell.

De Russische economie wordt momenteel geconfronteerd met de zwaarste crisis sinds de val van de Sovjet-Unie in 1991. Vorige week daalde de roebel naar een historisch dieptepunt, terwijl de invasiemacht van Vladimir Poetin zich door Oekraïne voortbewoog. De daling was het gevolg van ernstige financiële sancties van verschillende Westerse landen, waaronder België. Diezelfde maandag doken er foto’s en video’s op van lange rijen bij geldautomaten in Rusland.

Ook Visa en Mastercard kondigden sancties aan en sloten Russische financiële instellingen uit van hun betaalnetwerken. Russische kaarthouders kunnen nog wel binnenlandse betalingen verrichten, maar geen internationale meer.

(lb)

Meer