McDonald’s sluit restaurants in Rusland

Meer en meer internationale bedrijven sluiten tijdelijk hun vestigingen in Rusland. Nu heeft ook de fastfoodketen McDonald’s beslist om dat te doen.

Sinds de Russische aanval op Oekraïne hebben verschillende westerse overheden maatregelen aangekondigd tegen de agressor. Vandaag nog heeft de Amerikaanse president Joe Biden gemeld dat de Verenigde Staten niet langer olie, gas of kolen uit Rusland zullen importeren. De Europese Unie heeft dan weer een energieplan klaar waarmee het de afhankelijkheid van Russische energie fors wil verminderen.

Internationale bedrijven staken Russische activiteiten

Niet alleen de westerse overheden nemen sancties tegen Rusland. Ook tal van internationale bedrijven weigeren om nog langer samen te werken met het Oost-Europese land. Zo hebben onder meer de kredietkaartmaatschappijen Visa, Mastercard en AmEx afscheid genomen van Rusland.

Nu sluit ook McDonald’s zich aan bij de groep internationale bedrijven die niet langer zaken willen doen met het land van de Russische dictator Vladimir Poetin. De fastfoodketen heeft dinsdag aangekondigd dat het tijdelijk de restaurants aldaar sluit. Dat meldt het persagentschap Reuters. Het bedrijf liet wel weten dat het de lonen van de 62.000 Russische werknemers zal blijven betalen.

Brief van pensioenfonds New York

Thomas DiNapoli, leidinggevende van het New York State Common Retirement Fund, een openbaar pensioenplan voor de werknemers van de regering van de gelijknamige staat, had vorige week in brieven aan enkele internationale bedrijven, waaronder McDonald’s, opgeroepen om de activiteiten in Rusland (tijdelijk) te staken.

“Het stopzetten of beëindigen van de activiteiten in Rusland zou verschillende investeringsrisico’s in verband met de Russische markt tegengaan en een belangrijke rol spelen bij het veroordelen van de rol van Rusland in het fundamenteel ondermijnen van de internationale orde die van vitaal belang is voor een sterke en gezonde wereldeconomie”, stond er de brieven aan de ondernemingen.

Naast McDonald’s hebben onder meer de frisdrankenproducent PepsiCo, het cosmeticabedrijf Estée Lauder Companies en het voedselconglomeraat Mondelez International zo’n brief ontvangen.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.