De Verenigde Staten verbieden import van Russische energie: “Dit is een belangrijke maatregel om Poetin pijn te doen”

De kogel is door de kerk: de Verenigde Staten (VS) bannen olie en gas uit Rusland. Volgens de Amerikaanse president Joe Biden is zo’n sanctie broodnodig om de Russische dictator Vladimir Poetin pijn te doen.

Antony Blinken, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, had het maandag al aangekondigd: er liggen plannen op tafel om de invoer van Russische energie te verbieden. Nu is zo’n ban ook realiteit geworden.

Een totaalverbod

Biden heeft tijdens de persconferentie gezegd dat zijn land gas, kolen en olie uit Rusland zal bannen. “Op die manier treffen we de belangrijkste inkomstenbron van Rusland”, aldus de president. “Dat betekent dat Russische olie niet langer aanvaard zal worden in de Amerikaanse havens en dat het Amerikaanse volk Poetins oorlogsmachine een nieuwe klap zal toedienen.” Hij sprak van een belangrijke maatregel om Poetin nog meer pijn te doen.

Hij erkende wel dat zo’n drastische maatregel ook gevolgen zal hebben voor de Amerikaanse bevolking. “We zullen dit merken aan de pomp”, klonk het. “Het verdedigen van de vrijheid zal ons iets kosten.”

EU kiest voor een stelselmatige afbouw

Alles wijst erop dat de Amerikaanse energieban is doorgesproken met de EU, maar dat de Europese lidstaten geen gelijkaardige maatregelen zullen treffen. Sommige lidstaten, waaronder Duitsland, zijn bang dat dergelijke maatregelen vergaande gevolgen kunnen hebben voor de energievoorziening in hun land. De EU is bijvoorbeeld voor 40 procent afhankelijk van Russisch gas.

De EU heeft dinsdag wel een plan uit de doeken gedaan om de afhankelijkheid van Russische energie fors te verminderen. Volgens dat plan zal de Unie tegen het einde van dit jaar maar liefst twee derde minder Russisch gas invoeren. Bedoeling is om tegen het einde van 2030 geen fossiele brandstoffen uit Rusland meer te importeren. “We kunnen gewoon niet vertrouwen op een leverancier die ons expliciet bedreigt”, zei Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie.

Ook het Verenigd Koninkrijk wil minder afhankelijk worden van Russische energie. Volgens de Britse energieminister Kwasi Kwarteng wil het land tegen eind 2022 de invoer van Russische olie volledig hebben stopgezet. De Russische olie is goed voor 8 procent van de Britse vraag. Een ban op Russisch gas blijft momenteel uit. Dat neemt niet weg dat het VK op een later tijdstip alsnog zo’n sanctie kan opleggen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20