Shell zet alle handel met Rusland stop, verkoopt alle tankstations in Rusland

Oliemaatschappij Shell trekt zich volledig terug uit alle activiteiten in Rusland. Dat maakte het bedrijf bekend nadat het zich verontschuldigde voor een aankoop van Russische aardolie die vorige week nog plaatsvond. Vanaf dinsdag zal het alle bestellingen van Russische olie en gas annuleren, ook alle Shell-tankstations in Rusland zullen de pompen sluiten.

Het bedrijf kwam onder vuur te liggen nadat bekend raakte dat het vorige week via handelaar Trafigura een lading Russische olie aan een fiks kortingstarief van 28,50 dollar per vat had gekocht. Door de crisis lopen de olieprijzen de laatste weken waanzinnig hoog op, dinsdag schommelt de prijs voor olie rond de 125 dollar per vat. “We zijn er ons van bewust dat onze beslissing om vorige week een lading Russische ruwe olie te kopen niet de juiste was, dat spijt ons”, zegt Shell-CEO Ben van Beurden aan Reuters.

Volledige terugtrekking uit Rusland

Daarop kondigde het bedrijf ook aan dat het voortaan alle activiteiten in Rusland stop zal zetten. Alle toekomstige bestellingen van Russische olie worden geannuleerd, de lopende toeleveringen zullen geleidelijk aan uitgefaseerd worden en alle tankstations in het land zullen sluiten. Volgens Shell zou die beslissing conform de Britse wetgeving zijn. De oliemaatschappij maakte eerder al bekend dat het al zijn belangen bij Russische ondernemingen en joint ventures zou laten vallen.

Energiebedrijven over de hele wereld zoeken hoe ze met de situatie moeten omgaan. Door de invasie van Rusland, zien bedrijven zich gedwongen zo veel mogelijk banden met Rusland door te hakken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Rusland bezit enorme hoeveelheden grondstoffen, waaronder olie en gas. Door de Russische toevoer van grondstoffen stil te leggen, verkennen de grondstofprijzen ongekende hoogtes.

(am)

Shell

Meer