Het Westen overweegt het helemaal zonder Russische olie te stellen: beurzen storten in en prijzen van ruwe olie stijgen

De VS overwegen nog strengere sancties tegen Rusland als de beschuldigingen van oorlogsmisdaden tegen Oekraïense burgers worden bevestigd. Russische olie zou geblokkeerd worden. Als gevolg daarvan zijn de olieprijzen de hoogte in geschoten en probeert Washington zich al te verzoenen met Venezuela en zijn olievelden.

De situatie in Oekraïne lijkt de laatste dagen te zijn verslechterd, met berichten dat het Russische leger zich steeds minder terughoudend opstelt bij zijn bombardementen. Het Internationaal Strafhof zei vorige week dat het onmiddellijk een onderzoek zou starten naar mogelijke oorlogsmisdaden toen burgers, die in sommige gevallen belegerde steden wilden evacueren, onder artillerie- en mortiervuur kwamen te liggen. Een onderzoek dat de Verenigde Staten en hun bondgenoten op de voet zullen volgen, en dat de deur openzet voor mogelijke nieuwe sancties tegen Rusland.

Embargo op Russische olie?

Zondag opperde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, de mogelijkheid om alle olie-importen uit Rusland stop te zetten als reactie op de oorlogsmisdaden – als die worden bevestigd.

“Met betrekking tot olie, Russische olie, heb ik gisteren met de president en andere leden van het kabinet over dit onderwerp gesproken. We voeren besprekingen met onze Europese partners en bondgenoten om op een gecoördineerde manier te kijken naar de mogelijkheid om de invoer van Russische olie te verbieden, en er tegelijkertijd voor te zorgen dat er voldoende olie op de wereldmarkten beschikbaar blijft”, aldus Blinken.

Een aankondiging die onmiddellijke gevolgen had: de olieprijs bereikte een historisch hoogtepunt, volgens CNBC niet gezien in 13 jaar, terwijl de aandelenmarkten de week slecht begonnen.

Beurzen naar beneden

In Azië verloor de Hang Seng Index (HSI) van Hongkong in de ochtendhandel tot 5 procent. De koers daalde met 3,4 procent en was daarmee op weg naar de slechtste dagelijkse daling in zeven maanden. De Japanse Nikkei 225 (N225) index daalde 3,6 procent. De Kospi (KOSPI) van Zuid-Korea daalde met 2,5 procent. China’s Shanghai Composite Index (SHCOMP) verloor 1 procent.

Op de Amerikaanse markt verloren de futures voor de Dow Jones 450 basispunten, of 1,3 procent. De S&P 500 en Nasdaq futures daalden respectievelijk 1,6 procent en 2 procent. Deze slechte resultaten doen de dreiging van een steeds ernstigere inflatie voor de wereldeconomie toenemen.

De Amerikaanse regering wil echter voorzichtig blijven met beschuldigingen van oorlogsmisdaden, terwijl de Oekraïense president Zelensky een hardere toon aanslaat en verzekert dat zijn land de omvang van de agressie van het Rusland van Vladimir Poetin nooit zal vergeten.

“Wat we nu doen is alles documenteren, verzamelen, bekijken en ervoor zorgen dat de juiste mensen en organisaties en instellingen onderzoeken of er oorlogsmisdaden zijn of worden begaan”, aldus Blinken. “Dus, voor nu, kijken we naar deze rapporten. Ze zijn zeer geloofwaardig en we documenteren alles.”

Op zoek naar andere bronnen van zwart goud

Indien een of ander embargo zou worden ingesteld op Russische olie, zouden de Amerikanen er ook voor moeten zorgen dat ze alternatieve bevoorradingsbronnen vinden, met het risico dat ook het westerse kamp door dergelijke sancties wordt getroffen. Een situatie die, tegen alle verwachtingen in, de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Venezuela zou kunnen opwarmen.

Volgens The Wall Street Journal hebben Amerikaanse gezanten ontmoetingen gehad met vertegenwoordigers van het regime in Caracas. De krant maakt melding van een uitgestoken hand van de regering-Biden met het oog op een versoepeling van de oliesancties tegen Venezuela om de olieprijzen te temperen, volgens betrouwbaar geachte bronnen.

(am/lp)

Meer