Verenigde Naties: noem de oorlog geen oorlog

De Verenigde Naties hebben hun personeel per e-mail geadviseerd om de situatie in Oekraïne niet “oorlog” of “invasie” te noemen. Medewerkers worden aangeraden de termen “conflict” of “militair offensief” te gebruiken om de Russische invasie in het buurland te beschrijven. De oorlog heeft ondertussen aan honderden burgers het leven. Twee miljoen mensen werden gedwongen het land te ontvluchten.

De VN tonen zo opnieuw hun moreel failliet en bewijzen zich als de handpop van de machtige lidstaat Rusland. Dat alles in navolging van het regime Poetin, dat in eigen land hard optreedt tegen degenen die deze woorden gebruiken. Het was de Irish Times die kopies van de bewuste emails kreeg toegestuurd. Verzender van de email was het departement Global Communications van de VN.

“Voeg de Oekraïense vlag NIET toe aan persoonlijke of officiële sociale media-accounts of websites,” staat in de e-mail te lezen, verwijzend naar een praktijk die gebruikelijk is geworden om steun te betuigen aan Oekraïne.

Het Twitter-account van de VN-woordvoerder omschreef de berichtgeving van The Irish Times over de bewuste email aanvankelijk als “fake”. Alvorens zijn tweet opnieuw te verwijderen. Daarna was het excuus dat het “om een persoonlijk initiatief van een lokaal VN-kantoor” zou hebben gegaan. Het Department of Global Communications met name. Ondertussen hebben de VN het taalbeleid ten aanzien van Oekraïne bijgewerkt. Het gebruik van “oorlog” en “invasie” zou nu zijn toegestaan.

Ook vrijdag had het voedselprogramma van de VN (FAO) in een officiële communicatie verwezen naar de prijsstijgingen van tarwe “door disrupties in de regio van de Zwarte Zee“.

Artikel 1 van het Handvest van de Verenigde Naties streeft de handhaving van vrede na. Dat is moeilijk als je een oorlog geen oorlog mag noemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20