Russen proberen hun spaargeld te redden via uitweg naar crypto

Steeds meer Russen zoeken hun uitweg naar digitale valuta. Crypto-onderzoekers van Arcane Research zien dat afgelopen maandag een absoluut handelsrecord is gebroken in het aantal transacties gemaakt tussen de Russische roebel en de digitale munt Tether.

De Russische roebel daalde maandag naar een historisch dieptepunt, terwijl de invasiemacht van Poetin zich voortbewoog door Oekraïne. De daling was het gevolg van ernstige financiële sancties van verschillende Westerse landen, waaronder België. Diezelfde maandag doken er foto’s en video’s op van lange rijen bij geldautomaten in Rusland.

Ook Visa en Mastercard kondigden sancties aan en sloten Russische financiële instellingen uit van hun betaalnetwerken. Russische kaarthouders kunnen nog wel binnenlandse betalingen verrichten, maar geen internationale meer.

Crypto als mogelijke uitweg

Het lijkt er nu op dat de Russen zich tot crypto wenden, om zo hun spaargeld te beschermen. In het bijzonder was er veel activiteit gericht op Tether (USDT), een cryptomunt die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. Het handelsvolume van de munt lag op maandag 519 procent boven het gemiddelde van dit jaar.

Gegevens van crypto-onderzoeksbureau Arcane Research laten zien dat het handelsvolume tussen de Russische roebel en Tether maandag een nieuw record brak met 34,94 miljoen dollar. Het vorige record was in mei 2021, toen de prijs van Bitcoin instortte nadat Elon Musk de ecologische impact van de munt bekritiseerde. Veel investeerders stapten toen over op Tether.

Russische investeerders

Vetle Lunde, analist bij Arcane Research, zei dat Russische investeerders de afgelopen week duidelijk een stuk actiever zijn geworden op de cryptomarkt. Ook het handelsvolume van Bitcointransacties heeft deze week in het land namelijk een hoogtepunt bereikt sinds december vorig jaar.

Ook in Oekraïne is men overgegaan op het massaal inkopen van digitale valuta. Velen zijn bang voor het instorten van het nationale banksysteem en zoeken in crypto een veilige haven. Het handelsvolume van Bitcoin en Tether voor de Oekraïense hryvnia piekte ook, maar was niet zo uitgesproken als op de Russische markt.

De Oekraïense overheid heeft vorige week een verzoek ingediend om alle Russische gebruikers te verbannen van de platformen Binance en Coinbase. Het verzoek is deze week afgewezen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20