Tether is nu officieel betaalmiddel voor de anti-Juntagroepen in Myanmar

Een parallelle regering geleid door de aanhangers van Myanmars afgezette leider Aung San Suu Kyi heeft Tether erkend als een officiële valuta voor lokaal gebruik. De beslissing kwam nadat de groep begon met fondsenwerving voor een campagne die het militaire regime omver wil werpen.

De Nationale Eenheidsregering accepteert officieel Tether, een stablecoin of: cryptomunt die gelijkloopt met fiatgeld, voor “binnenlands gebruik om de huidige handel, diensten en betalingssystemen te versnellen”. Dat zei NUG-minister Tin Tun Naing van Financiën zondag in een Facebook-post. Er werden geen andere details gegeven.

De NUG is een alliantie van leiders van de verdreven burgerregering en pro-democratische groeperingen. Hoewel ze geen grondgebied controleren of machtsposities bekleden in Myanmar, heeft de groep in september de oorlog verklaard tegen de junta, wat heeft geleid tot een escalatie van gevechten tussen het militaire regime en lokale verzetsgroepen.

De invoering van de cryptomunt door de schaduwregering onderstreept haar verzet tegen de Centrale Bank van Myanmar. Die verklaarde in mei vorig jaar alle digitale valuta illegaal en dreigde met gevangenisstraffen en boetes voor overtreders. In tegenstelling tot Bitcoin of Ethereum, waar dagelijkse prijsschommelingen typisch zijn, zou er voor elke Tether één dollar moeten zijn.

El Salvador achterna

Ze volgen daarmee voorganger El Salvador, die op 7 september de Bitcoin als officieel betaalmiddel erkende naast de dollar. De NUG lijkt zich echter meer te richten op cryptomunten zoals Tether, die peer-to-peer verhandeld kunnen worden, waardoor gebruikers meer privacy hebben.

De stablecoin heeft echter een bedenkelijk imago. Volgens sommige experts en regelgevers is Tether eigenlijk niet gebaseerd op bestaande dollars.

(lb)

Meer