Afgezette leider Myanmar veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, leger rijdt in op betogers

Aung San Suu Kyi, de afgezette leider van Myanmar, is veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf, in de eerste van een reeks vonnissen die tot levenslange opsluiting kunnen leiden. Op een betoging van afgelopen zondag, reed het leger met een jeep in op betogers, wat het leven van zeker vijf mensen kostte. Dat berichten Myanmarese media.

Suu Kyi werd schuldig bevonden voor het aanzetten tot een afwijkende mening en het overtreden van de Covid-regels in het kader van een natuurrampenwet. In totaal zijn elf aanklachten ingediend, die ze allemaal heeft ontkend. De overige aanklachten gaan van corruptie tot het schenden van de wet op officiële geheimen.

Ook Win Myint, de voormalige president en bondgenoot van Suu Kyi, kreeg maandag op grond van dezelfde aanklachten vier jaar gevangenisstraf.

“104 jaar gevangenisstraf”

Volgens waarnemers en mensenrechtenorganisaties gaat het om een politiek proces, met als bedoeling Suu Kyi langdurig het zwijgen op te leggen. Hoorzittingen gebeuren achter gesloten deuren, journalisten kunnen de rechtsgang niet volgen.

Het is niet duidelijk wanneer en of de 76-jarige Suu Kyi in de gevangenis zal worden geplaatst.

Een woordvoerder van een groep die bestaat uit prodemocratische figuren en tegenstanders van de staatsgreep, had eerder tegen de BBC gezegd dat Suu Kyi het moeilijk had. “Ze is niet oké … militaire generaals bereiden zich voor op 104 jaar gevangenisstraf voor haar. Ze willen dat ze sterft in de gevangenis.”

Vijf burgers gedood

Zondag zijn in de Myanmarese miljoenenstad Yangon militairen opzettelijk met een auto ingereden op demonstranten, meldt de nieuwssite Myanmar Now. Daarbij zouden zeker vijf burgers zijn gedood. Ooggetuigen spreken tegen persbureau Reuters van tientallen gewonden.

Het incident gebeurde bij een onaangekondigde demonstratie tegen de militaire machthebbers. Sinds de staatsgreep van februari zijn meer dan 1.200 mensen gedood tijdens protesten, duizenden anderen zijn gevangen genomen. Tegenstanders van het regime kiezen daarom voor korte, onaangekondigde ‘flitsprotesten’ in relatief kleine groepen.

Het anti-junta protest was een van de minstens drie die zondag in Yangon werden gehouden. Militairen hebben in het verleden vaak het vuur geopend op demonstranten, daarom worden demonstraties vaak gehouden in kleine georganiseerde groepen om het aantal slachtoffers te beperken.

Staatsgreep

Suu Kyi staat onder huisarrest sinds februari, toen het leger een staatsgreep pleegde. De door haar gekozen burgerregering werd omvergeworpen en leiders werden gevangengezet.

Het leger had de macht gegrepen op beschuldiging van kiezersbedrog bij de algemene verkiezingen van vorig jaar, die de partij van Suu Kyi met een ruime meerderheid won.

(kg)

Meer