Frans bedrijf wil met zonnezeil de ruimte in

Het Franse ruimtevaartbedrijf Gama heeft met een kapitaaloperatie een bedrag van 2 miljoen euro opgehaald voor de financiering van een project waarbij een zonnezeil in een baan rond de aarde zou worden gebracht. De Franse onderneming is ervan overtuigd dat zonnezeilen in de ruimtevaart belangrijke baten kunnen opleveren.

“Zonnezeilen hebben geen motoren nodig om te bewegen”, verduidelijken woordvoerders van Gama. “In plaats daarvan worden deze ruimtetuigen door de druk van het zonlicht voortgestuwd. De hoek van het zeil bepaalt de richting die het ruimteschip zal volgen. 

Venus

Gama heeft bekendgemaakt in oktober een zonnezeil met een oppervlakte van 73,3 vierkante meter te willen lanceren. Daarbij zou het zonnezeil als een extra lading met een raket van SpaceX naar de ruimte worden gestuwd en op een hoogte van 550 kilometer in een baan rond de aarde worden gebracht.”

Het Franse bedrijf is niet de eerste partij die met zonnezeilen werkt. Eerder had ook al het Amerikaanse ruimtevaartbureau, in samenwerking met de Planetary Society, tests rond het gebruik van zonnezeilen opgezet.

Het Japan Aerospace Exploration Agency (Jaxa) is tot nu toe de enige organisatie die de technologie met succes in de praktijk heeft toegepast. Twaalf jaar geleden deed Jaxa op een zonnezeil beroep om het experimentele ruimteschip Interplanetary Kite-craft Accelerated by Radiation of the Sun (Ikaros) naar de planeet Venus te sturen.

Kostenefficiënt

Gama hoopt te kunnen aantonen dat zonnezeilen een revolutie in reizen naar de verre ruimte kunnen veroorzaken. “De technologie is immers kostenefficiënt en kan aan de specifieke omvang van de individuele missie worden aangepast”, luidt het.

Na een eerste test dit jaar wil de Franse onderneming over twee jaar een tweede project lanceren. Daarbij zou een ruimtetuig in een hogere baan rond de aarde worden gebracht. Die missie zou meer informatie over de besturing en navigatie aan boord moeten verstrekken.

Na een jaar zou Gama, naar het voorbeeld van Jaxa, op zijn beurt een missie naar de planeet Venus plannen.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20