Beleggen in de ruimte: opnieuw trekt een ruimtevaartbedrijf met een SPAC naar de beurs

Beleggers kunnen voortaan aandelen kopen van het ruimtevaartbedrijf Terran Orbital. Die onderneming is met behulp van een SPAC (Special purpose acquisition company), ook wel een blancochequebedrijf genoemd, naar de beurs van New York getrokken.

Terran Orbital heeft vandaag zijn intrede gemaakt op de New York Stock Exchange. Het bedrijf is gespecialiseerd in het produceren van satellieten. Terran Orbital heeft zijn beursavontuur kunnen starten met de hulp van een SPAC. Zo’n blancochequebedrijf zamelt kapitaal in om vervolgens te fuseren met een ander bedrijf of die op te kopen om het vervolgens naar de beurs te brengen. Als belegger in een SPAC weet je dus niet op voorhand waarin je belegt.

Niet eerste beursintroductie met SPAC

Terran Orbital is overigens niet het eerste ruimtevaartbedrijf dat via een SPAC naar de beurs trekt. Virgin Galactic, Astra, Rocket Lab en Planet zijn enkele voorbeelden van bedrijven die de producent van satellieten zijn voorgegaan. Virgin Galactic, een van de bekendste ruimtevaartbedrijven uit dat lijstje, heeft bijvoorbeeld in 2019 zijn beursintroductie gemaakt. Die beursgang werd mogelijk gemaakt dankzij een fusie met Social Capital Hedosophia, het durfkapitaalfonds van Chamath Palihapitiya.

Marc Bell, CEO en medeoprichter van Terran Orbital, gaat in een interview met de Amerikaanse nieuwssite CNBC niet volledig akkoord met de vergelijking met andere beursintroducties van ruimtevaartbedrijven. “Als we naar de SPAC’s kijken, kunnen we alleen maar vaststellen dat veel van hen geen bedrijven waren die zich in een beursavontuur moesten storten”, aldus Bell. “Wij daarentegen hebben echte inkomsten, echte projecten, echte orderportefeuille, echte klanten.”

Het bedrijf heeft contracten om tientallen satellieten te bouwen voor klanten waaronder NASA en het Pentagon, waardoor de orderportefeuille is gegroeid van 68 miljoen dollar vorig jaar, tot meer dan 200 miljoen dollar op dit moment.

Beursdebuut gemist

Hoe dan ook heeft Terran Orbital zijn beursdebuut gemist. Het aandeel noteert een uur voor de sluiting van de Amerikaanse beurzen 21,6 procent in het rood.

De ruimtevaartebedrijven vallen op dit moment in het algemeen niet in de smaak van de beleggers. De koers van Virgin Galactic is sinds de start van het jaar met bijna 30 procent gezakt. Vorige zomer zat dat aandeel nog op een recordkoers (ruim 55 dollar) in aanloop naar de ruimtereis met toeristen. Na die vlucht nam het aandeel een forse duik. Sindsdien zit de koers in een neerwaartse spiraal.

Het aandeel van de satellietenbouwer Astra is in vergelijking met de start van 2021 zo’n 40 procent minder waard. Rocket Lab, producent van satellieten en raketten, noteert 37 procent in het rood en Planet, een bedrijf gespecialiseerd in het bewerken en analyseren van satellietbeelden, is er tot nu toe in geslaagd om het verlies te beperken tot iets meer dan 10 procent.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20