Aandeel Virgin Galactic neemt diepe duik na succesvolle ruimtevlucht met passagiers

De succesvolle ruimtevlucht met passagiers van Virgin Galactic heeft op het eerste gezicht geen indruk gemaakt op de beleggers. Kort na het luiden van de openingsbel is het aandeel zo’n 10 procent lager gezakt.

Waarom is dit belangrijk?

De veilige terugkeer van Richard Branson markeert de allereerste commerciële ruimtevlucht door zijn bedrijf Virgin Galactic. Die primeur is dus niet voor Jeff Bezos, de rijkste mens ter wereld en Blue Origin-stichter. Bezos zal zijn eigen ruimtereis op 20 juli ondernemen.

De Britse miljardair Richard Branson heeft afgelopen zondag succesvol de ruimte bereikt aan boord van een raketschip van zijn bedrijf Virgin Galactic. Voorbeurs zag het er naar uit dat de beleggers onder de indruk waren van het geslaagde project. Voor de start van de Amerikaanse handelsdag noteerde het aandeel even 6 procent in de plus. Maar na ruim twee uur handelen was de aandelenkoers al met 13 procent gezakt. In vergelijking met de start van het jaar is het aandeel 80 procent meer waard.

Vanwaar die plotse daling?

Het aandeel verloor terrein nadat het bedrijf aankondigde dat het tot 500 miljoen dollar aan extra aandelen zou verkopen om zijn groei na de vlucht te helpen financieren. Voorts zijn er ook bezorgdheden over de fysieke en economische risico’s die komen kijken bij passagiersvluchten naar de ruimte. Zo kan een ongeval in een vroegtijdig stadium de vraag naar ruimtereizen een stevige deuk geven.

Daarnaast brengt het bedrijfsmodel hoge vaste kosten met zich mee en lange, onzekere terugbetalingen. Tot slot wordt er gevreesd dat de ruimtereizen enkel voor de happy few zal blijven. De industrie staat met andere woorden nog voor heel wat uitdagingen.

“Een belangrijke stap”

Douglas Harned, analist bij de vermogensbeheerder AB Bernstein, liet maandag in een nota aan zijn klanten weten hoe belangrijk de geslaagde testvlucht van Virgin Galactic is. “Wij zien dit als een belangrijke stap richting de start van passagiersvluchten. We verwachten dat die in 2022 zullen starten”, aldus Harned.

Virgin Galactic’s VSS Unity is ontworpen om tot zes passagiers te vervoeren samen met de twee piloten. In totaal zijn er al zo’n 600-tal reserveringen voor toekomstige tickets. Het prijskaartje voor een reservatie schommelt tussen 200.000 en 250.000 dollar. Hoewel de effectieve verkoop van passagierskaartjes nog moet worden aangekondigd, verwacht Bernstein dat de uiteindelijke ticketprijs kan oplopen tot 400.000 à 500.000 dollar.

Branson is overigens niet de enige miljardair die deze maand een tripje naar de ruimte gemaakt zal hebben. Binnen enkele dagen is het namelijk de beurt aan Jef Bezos en zijn ruimtebedrijf Blue Origin. De rijkste man ter wereld (volgens Bloomberg Billionaire Index) gaat op 20 juli naar de ruimte.

Lees ook:

(tb)

Meer