Kaartje voor ruimtevlucht met Jeff Bezos geveild voor 23 miljoen euro

Amazon-oprichter Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, vliegt volgende maand samen met zijn broer naar de ruimte in een raket van zijn bedrijf Blue Origin. Een nog onbekende persoon mag voor 28 miljoen dollar (23 miljoen euro) naast hen plaatsnemen in de capsule.

Blue Origin veilde zaterdag een zitje voor de eerste bemande trip naar de ruimte van het ruimtevaartbedrijf. De winnaar, die diep in de buidel tast om plaats te nemen naast Bezos en zijn broer Mark, zal op 20 juli zo’n elf minuten lang een suborbitale vlucht maken. 

Ariane Cornell, de verkoopdirecteur van Blue Origin, liet tijdens een livestream weten dat 7.600 belangstellenden uit 159 zich hadden geregistreerd om deel te nemen aan de veiling, die werd georganiseerd door het in Boston gevestigde RR Auction. In totaal gaan er vier mensen mee naar de ruimte: Bezos, zijn broer, de winnaar van de veiling en een vierde persoon die later zal worden bekendgemaakt. 

Voor de live veiling sprak Bezos de bieders toe:  ‘De aarde zien vanuit de ruimte verandert je. Het verandert je verhouding met deze planeet, met de mensheid.’

Minutenlang gewichtloos

Met de New Shepard, die bestaat uit een herbruikbare draagraket en een ruimtecapsule, wil Blue Origin binnenkort regelmatig zes passagiers kortstondig in de ruimte brengen, op een hoogte van 100 kilometer. De ruimtetoeristen zullen er enkele minuten gewichtloos kunnen doorbrengen, met grote ramen die uitzicht geven op onze planeet, alvorens naar de aarde terug te keren. 

Piloten zijn niet nodig, opstijgen en landen gebeurt volautomatisch en wordt vanop afstand geregeld vanuit de ruimtebasis van Blue Origin. Bovendien zijn zowel de raketten als de capsules herbruikbaar.

Bezos richtte zijn ruimtevaartbedrijf op in 2000. Hij noemde het in een interview in 2018 ‘zijn belangrijkste werk’. Hij zet op 5 juli een stap terug als de CEO van Amazon. ‘Als voorzitter van de raad van bestuur, blijf ik bezig met belangrijke Amazon-initiatieven, maar zal ik ook de tijd en energie hebben om op het Day 1 Fund, the Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post en mijn andere passies te focussen’, zei hij in februari.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20