Jeff Bezos lanceert zichzelf volgende maand naar de ruimte

Amazon-oprichter Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, vliegt volgende maand samen met zijn broer naar de ruimte in een raket van zijn bedrijf Blue Origin. Dat laat hij via Instagram weten.

‘Al sinds ik vijf jaar oud was, droom ik ervan om naar de ruimte te reizen’, schreef Bezos op Instagram, waarop hij ook een video postte. ‘Op 20 juli zal ik die reis maken met mijn broer. Het grootste avontuur, met mijn beste vriend.’

Blue Origin veilt ook een zitplaats op dezelfde vlucht. Volgens het ruimtevaartbedrijf hebben bijna 6.000 mensen uit 143 landen een bod uitgebracht. Het hoogste bod zou voorlopig zo’n 2,8 miljoen dollar bedragen, oftewel 2,3 miljoen euro. De veiling wordt op 12 juni afgesloten.

New Shepard

Met de New Shepard, die bestaat uit een herbruikbare draagraket en een ruimtecapsule, wil het bedrijf zes passagiers kortstondig in de ruimte brengen, op een hoogte van 100 kilometer. De ruimtetoeristen zullen er enkele minuten gewichtloos kunnen doorbrengen, met grote ramen die uitzicht geven op onze planeet, alvorens naar de aarde terug te keren. 

Piloten zijn niet nodig, opstijgen en landen gebeurt volautomatisch en wordt vanop afstand geregeld vanuit de ruimtebasis van Blue Origin. Bovendien zijn zowel de raketten als de capsules herbruikbaar.

Bezos richtte Blue Origin op in 2000. Hij noemde het in een interview in 2018 ‘zijn belangrijkste werk’. Hij zet op 5 juli een stap terug als de CEO van Amazon. ‘Als voorzitter van de raad van bestuur, blijf ik bezig met belangrijke Amazon-initiatieven, maar zal ik ook de tijd en energie hebben om op het Day 1 Fund, the Bezos Earth Fund, Blue Origin, The Washington Post en mijn andere passies te focussen’, zei hij in februari.

Concurrentie

Blue Origin gaat de concurrentie aan met SpaceX (Elon Musk) en Virgin Galactic (Richard Branson). Het bedrijf van Tesla-baas Musk wil in september de eerste ruimtetoeristen in een Crew Dragon capsule lanceren, maar dan wel in een baan rond de aarde. 

Vorige maand slaagde het ruimtetoerismebedrijf Virgin Galactic er in zijn VSS Unity met twee piloten even de ruimte in te krijgen. Aan boord van het ruimtevliegtuig is er plaats voor zes passagiers, naast de twee piloten. Het bedrijf zegt dat er al 600 reservaties zijn. Een ticket kost tussen 200.000 en 250.000 dollar.

(adl)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20