Durfkapitaal investeert recordbedrag in ruimtevaartinfrastructuur

Het voorbije jaar heeft de privésector een recordbedrag van 14,5 miljard dollar in ruimtevaart-infrastructuur – zoals onder meer raketten en satellieten – geïnvesteerd. Dat betekende een stijging met ruim 50 procent tegenover het jaar voordien, toen nochtans ook al een recordniveau aan bestedingen werd opgetekend.

Dat staat in een rapport van de gespecialiseerde investeerder Space Capital uit New York.

Recordbudgetten

In het rapport wordt benadrukt dat de sector het voorbije jaar met een absolute piek heeft kunnen afsluiten. Tijdens de laatste drie maanden van het jaar werden in totaal immers investeringen voor een bedrag van 4,3 miljard dollar gemeld.

Tussen die projecten bevonden zich ook een aantal megabudgetten, onder meer door afkomstig van Sierra Space (1,4 miljard dollar), SpaceX (337 miljoen dollar) en Planet Labs (250 miljoen dollar).

Raketten en satellieten namen 95 procent van de investeringen voor hun rekening, maar daarnaast werd ook 0,9 miljard dollar in opkomende sectoren, zoals biosferen, geïnvesteerd.

De Verenigde Staten hebben de voorbije tien jaar wereldwijd met een aandeel van 67 procent het merendeel van de investeringen in de ruimtevaartinfrastructuur voor hun rekening genomen.

Het Verenigd Koninkrijk volgt nu op een tweede plaats met een aandeel van 15 procent, nagenoeg volledig te danken aan het project OneWeb. Daarna volgen China (7 procent), Frankrijk (2 procent) en Canada en Japan (1 procent).

Space Channel merkt nog op dat twee bedrijven uit de sector – Rocket Lab en Planet Labs – het voorbije jaar een beursnotering hebben gekregen.

Lage intrestvoeten

Space Channel wijst er nog dat de totale ruimtevaartindustrie het voorbije jaar een absolute piekperiode aan beleggingsactiviteit heeft kunnen melden. Over de hele sector werden immers 46,3 miljard dollar investeringen geteld.

De onderzoekers stelden dat daarbij 328 ruimtevaartbedrijven vanuit de privésector in totaal een bedrag van 17,1 miljard dollar aan durfkapitaal hebben ontvangen. Dat is een nieuw record.

De sector vertegenwoordigt daarmee ook 3 procent van de wereldwijde bestedingen aan durfkapitaal. Dat was volgens de analisten onder meer te danken aan de lage intrestvoeten in de Verenigde Staten, waardoor investeringen in ondernemingen – in de hoop op een betere return – werden aangemoedigd.

Over de voorbije tien jaar hebben particuliere investeerders volgens Space Channel in totaal 252,9 miljard dollar geïnvesteerd in 1.694 ruimtevaartbedrijven.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.