Overheden wereldwijd investeerden vorig jaar een recordbedrag in ruimtevaart

De overheidsbudgetten voor de ruimtevaart – gedreven door een toenemende vraag naar een verdere exploratie van de kosmos en militaire initiatieven – hebben vorig jaar een recordniveau investeringen laten optekenen. Dat blijkt uit een rapport van het adviesbureau Euroconsult, gespecialiseerd in de ruimtevaartsector.

“Ondanks het effect van de uitbarsting van het Covid-19-virus, heeft de ruimtevaartsector van overheden vorig jaar wereldwijd een recordinvestering van meer dan 92 miljard dollar ontvangen”, stipt Euroconsult aan. “Tegenover het jaar voordien zijn de investeringen met 8 procent opgelopen.”

Pijlers

Sinds het begin van deze eeuw heeft de omvang van de wereldwijde overheidsbudgetten voor ruimtevaart nagenoeg een viervoudiging laten optekenen. Over een periode van de volgende tien jaar zou er volgens Euroconsult sprake zijn van een budget van 1 biljoen dollar.

“De investeringen hebben twee grote pijlers”, voert Euroconsult aan. “In eerste instantie kunnen bij de grote ruimtevaartlanden ambitieuze programma’s voor de verdere verkenning van de ruimte worden opgetekend.”

“Daarnaast moet er echter ook worden gewezen op de toenemende geopolitieke rivaliteit, die in een verdere militarisering van de ruimte blijkt uit te monden.”

Opgemerkt wordt dat de burgerlijke ruimtevaartbudgetten vorig jaar in totaal een investering van 53 miljard dollar vertegenwoordigden.

Verenigde Staten

“Daarmee bleef die activiteit nog altijd de grootste sector van de ruimtevaartindustrie”, betoogt Euroconsult. “Maar tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat het aandeel van defensie, waar vorig jaar van een bedrag van 39 miljard dollar gewag kon worden gemaakt, steeds verder groeit.”

“Geopolitieke spanningen, de toenemende rivaliteit tussen leidende ruimtemachten en de waarde van de ruimte als strategisch gebied zorgen voor een toenemende militarisering van de kosmos, waarbij grote landen hun investeringen in militaire ruimtevaartprogramma’s stelselmatig opvoeren”, luidt het.

De koploper bij de investeringen in ruimtevaartprojecten waren ook vorig jaar de Verenigde Staten, waar gewag werd gemaakt van een budget van bijna 54,59 miljard dollar.

China stond met 10,29 miljard dollar op de tweede plaats, gevolgd door Japan (4,21 miljard dollar), Frankrijk (3,95 miljard dollar) en Rusland (3,57 miljard dollar).

De rest van de top tien bestaat uit de Europese Unie (2,57 miljard dollar), Duitsland (2,38 miljard dollar), India (1,96 miljard dollar), Italië (1,48 miljard dollar) en het Verenigd Koninkrijk (1,46 miljard dollar). In België was er sprake van een budget van 331 miljoen dollar.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.