Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 12 AUG

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Frankrijk gaat belasting heffen op niet-recycleerbare plastic goederen

Logo Business AM
Economie

14/08/2018 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

In Frankrijk zullen consumenten in de toekomst een toeslag van 10 procent moeten betalen op plastic producten die niet kunnen worden gerecyleerd. De maatregel wordt begin volgend jaar van kracht en moet Frankrijk toelaten om tegen het midden van volgend decennium nog uitsluitend met recycleerbaar plastic te werken.

Dat heeft Brune Poirson, Frans staatssecretaris voor ecologische transitie, medegedeeld. De maatregelen vormden een onderdeel van de verkiezingsbeloftes van de Franse president Emmanuel Macron. Op dit ogenblik worden in Frankrijk slechts 25 procent van de plastic verpakkingen gerecycleerd.

“Economie transformeren”

“Het is niet voldoende om de oorlog tegen plastic te verklaren,” benadrukt Brune Poirson in een gesprek met de Franse krant Le Journal du Dimanche. “De Franse economie moet worden getransformeerd.”

Naast een milieuheffing wil Frankrijk bij de verkoop van producten in plastic flessen ook statiegeld introduceren. Verder zal de milieubelasting op restafval worden verhoogd, terwijl de heffingen op recyclage zullen worden verlaagd. Bovendien wil Poirson dat de recyclage-containers over het hele land eenzelfde standaardkleur krijgen.

Meerkost

De maatregelen moeten de Franse consument volgens Poirson aanmoedigen om vaker voor recyclage te kiezen. De meerkost van plastic verpakkingen die niet kunnen worden gerecycleerd, moeten de Franse bevolking aanzetten om alternatieven te zoeken. Op die manier moeten de fabrikanten uiteindelijk worden verplicht om alleen nog met recycleerbare producten te werken, aangezien milieubelastende goederen niet meer verkocht zouden raken.

Daarbij wordt erop gewezen dat Frankrijk op het gebied van plastic-recyclage één van de minst sterke landen van Europa is. In de Europese Unie wordt immers een gemiddelde recyclage van ruim 30 procent geregistreerd. Landen zoals Duitsland en Nederland laten zelfs recyclageniveaus van 50 procent optekenen.

Wegwerpplastic

Wel moet worden opgemerkt dat Frankrijk de voorbije jaren een aantal grote stappen heeft gezet om zijn plastic voetafdruk te verminderen. Twee jaar geleden besliste de toenmalige Franse regering om de verkoop van wegwerp-plastic te verbieden. Die maatregel wordt eind dit decennium van kracht.

In een commentaar op de nieuwe maatregel wijst Flore Berlingen, directeurvan de organisatie Zero Waste France, er echter op dat recyclage weliswaar noodzakelijk is, maar niet voldoende zal zijn. Volgens haar moet de stroom wegwerp-plastic absoluut worden afgesneden. De ondernemingen moeten volgens Berlingen worden gedwongen actie te ondernemen, zodat de rekening niet aan de consument wordt gepresenteerd.

Wereldwijd is de productie van plastic het voorbije decennium met meer dan 40 procent gestegen tot een volume van 348 miljoen ton per jaar. Die toename moet vooral worden toegeschreven aan verpakkingen.

De afbouw van de verspreiding van plastic is één van maatregelen die door de Europese Commissie als een prioritaire doelstelling voor de volgende jaren naar voor is geschoven.


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks