Frankrijk beperkt de toegang tot de Mont Blanc

Frankrijk gaat de toegang tot de Mont Blanc, de hoogste bergtop van Europa, beperken. Er zullen vanaf volgend jaar op de Voie Royale, de meest populaire route naar de berg, nog slechts 214 klimmers per dag worden toegelaten. Dat blijkt uit een aankondiging van Jean-Marc Peillex, burgemeester van Saint-Gervais, het dorp waar de Voie Royale start.

Het voorbije zomerseizoen werden op de route gemiddeld meer dan driehonderd klimmers per dag geregistreerd. Dit jaar werden trouwens al restricties ingevoerd. Onder meer eiste de politie dat de klimmers een reservatie in één van de berghutten konden voorleggen vooraleer ze op de flanken van de Mont Blanc (4.180 meter hoog) werden toegelaten.

Steenlawines

De beklimming van de Mont Blanc is ook in de zomer niet zonder uitdagingen. Door de warmere temperaturen moest immers ook op grotere hoogte dooi worden vastgesteld. Daardoor neemt het gevaar op steenlawines gevoelig toe. Tot nu toe zijn dit jaar op de Mont Blanc al zestien mensen om het leven gekomen. De Voie Royale, die in Saint-Servais vertrekt, eiste één slachtoffer.

 “Het is niet gemakkelijk een dergelijke beslissing te nemen”, zegt burgemeester Peillex. “Een ingreep bleek echter noodzakelijk. De Mont Blanc is geen normale beklimming. Men moet een goede voorbereiding hebben vooraleer aan het avontuur te beginnen.”

Peillex gaf aan te denken om bij de lokale politie een sneeuwbrigade in het leven te roepen. Die zou voor de naleving van de nieuwe regels moeten instaan.

De plaatselijke autoriteiten merken op dat de grote drukte rond de top van de Mont Blanc al voor wrijvingen tussen de klimmers heeft gezorgd. Bij de wachtrijen op bepaalde cruciale punten van de routes en in de berghutten zouden er zelfs al enkele verbale en fysieke confrontaties zijn geregistreerd.

Ook gidsen die klimmers op fout gedrag wezen, zouden daarbij worden geviseerd. Op één van de moeilijke passages zou zelfs een gids zijn aangevallen omdat hij een bepaalde groep klimmers geen voorrang gaf.

Sportschoenen

Bovendien moet worden vastgesteld dat sommige klimmers zonder een goede voorbereiding of uitrusting aan de tocht beginnen. Onder meer zouden klimmers met gewone sportschoenen zijn opgemerkt.

Velen blijken ook niet op de hoogte van de gedragscodes die op de berg worden verwacht. Peillex getuigt dat een aantal toeristen er zelfs niet beter op vonden om hun tent helemaal op de top van de berg te installeren. “Dat is niet het landschap dat de meeste klimmers willen ontdekken”, aldus de burgemeester. “Tegelijkertijd moet worden vastgesteld dat toeristen ook door gidsen zonder vergunning naar boven worden gebracht.” 

De concrete technische en juridische toepassing van de maatregel moet de volgende maanden nog verder worden uitgewerkt. De dagelijkse limiet werd ingesteld aan de hand van de beschikbare overnachtingsmogelijkheden.

In de berghutten op de Voie Royale kunnen tweehonderd personen overnachten. In noodgevallen kunnen nog veertien bijkomende plaatsen worden voorzien.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20