Skivakanties worden fors duurder door sneeuwtekort

Skivakanties zullen in de toekomst veel duurder worden, omdat er veel minder sneeuw zal liggen. Zelfs in de hoger gelegen gebieden ontsnappen ze niet aan het feit dat sneeuw in een warmer klimaat verdwijnt. Op de pistes die overblijven zal het bijgevolg ook veel drukker zijn, stelt een studie.

Wintersporten is populairder dan ooit: volgens touroperators zijn er voor het komende seizoen tot twintig procent meer boekingen voor skireizen. Alleen wordt de kans almaar kleiner dat er genoeg sneeuw valt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Oostenrijks meteorologisch instituut ZAMG. De gemiddelde hoeveelheid sneeuw is de voorbije vijftig aanzienlijk gedaald in het land. Zo lag er in 1965 nog een sneeuwtapijt van gemiddeld 160 centimeter in Zürs, terwijl dat tegenwoordig nog amper 100 centimeter is. De sneeuw blijft trouwens steeds minder lang liggen.

Ook hooggelegen gebieden getroffen

Echt verrassend zijn deze gegevens niet, maar dat de sneeuw ook in sommige hooggelegen gebieden snel smelt, baart heel wat Oostenrijkers en wintersportfans zorgen. Zo werd er lange tijd gedacht dat er ook in een warmer klimaat sneeuw zou blijven liggen op de hoogste bergtoppen omdat warme lucht meer waterdamp bevat dan koudere lucht en het dus meer zou sneeuwen. Nu zegt de ZAMG dat die redenering niet voor elke hooggelegen plaats geldt. De oorzaak ligt bij het meedogenloos stijgende kwik. 120 jaar geleden lag de temperatuur in de Oostenrijkse bergen nog één graad onder het gemiddelde, tegenwoordig één graad erboven. De warmste winter was er tot nu toe die van 2006 met een temperatuur van gemiddeld 4,1 graden. Het kouderecord van gemiddeld -5,9 graden dateert al van 1829.

Op zoek naar alternatieven

De lagergelegen skigebieden zullen het eerst getroffen worden door deze trend. Dat schrijven de kranten van De Persgroep. Bij te warm weer zullen er alternatieven zoals kunstsneeuw ingezet moeten worden. In Italië is dat tegenwoordig al schering en inslag, maar het lijkt erop dat Oostenrijk binnenkort zal volgen. Ook het gebruiken van sneeuwdepots wordt overwogen. Dat zijn bewaarde hopen sneeuw die op het einde van het seizoen worden afgedekt om vanaf november opnieuw te worden gebruikt. Er wordt voorspeld dat skipassen steeds duurder zullen worden en dat de kleine skistations langzaam maar zeker zullen uitsterven. Het gevolg is wellicht overvolle skipistes, waar je lang moet aanschuiven.

Andere zorgwekkende bevindingen

  • De wintertemperatuur in Oostenrijk ligt de jongste jaren hoger dan in de afgelopen 250 jaar dat er metingen uitgevoerd worden.
  • Sinds de jaren 30 worden de winters gemiddeld 0,25 graden warmer per decennium. De heel koude winters worden duidelijk zeldzamer en er komen steeds vaker zachte winters voor.
  • De jongste 30 jaar kwamen de vier warmste winters in de Oostenrijkse bergen voor sinds het begin van de metingen.
  • Volgens regionale klimaatmodellen zal deze opwarmingstrend in de Oostenrijkse bergen zich hoe dan ook voortzetten. De gemiddelde wintertemperatuur zal in de nabije toekomst (2021-2050) gemiddeld 1,5 graden hoger liggen dan in de periode 1971-2000. In de verre toekomst (2071-2100) wordt ten opzichte van 1971-2000 een stijging van gemiddeld 2,4 graden verwacht, als er maatregelen voor klimaatverbetering genomen worden. Als die maatregelen niet doorgevoerd worden, zou het zelfs om een stijging van 4,4 graden gaan.