Formule 2 en Formule 3 rijden met duurzame brandstoffen Aramco

Vanaf volgend seizoen zullen de racewagens in de Formule 2 en Formule 3 duurzame brandstoffen tanken. Daarover heeft Formula Motorsport Limited (FML), organisator van beide competities, een overeenkomst gesloten met de energiegroep Aramco uit Saoedi-Arabië. De overeenkomst maakt volgens de initiatiefnemers duidelijk dat beide kampioenschappen in dit belangrijke ontwikkelingsgebied als echte pioniers optreden.

De overeenkomst moet nog wel worden goedgekeurd door de World Motor Sport Council van de Fédération Internationale de l’Automobile (FIA).

Bredere strategie

Het nieuwe initiatief maakt deel uit van een bredere strategie die de internationale autosportfederatie en Formula One Group hebben aangekondigd. Dat streven moet ertoe leiden om de races van de Formula One Group tegen eind dit decennium klimaatneutraal te maken.

Over vier jaar zullen alle kampioenschappen van de Fédération Internationale de l’Automobile wettelijk verplicht worden om hun auto’s met 100 procent duurzame brandstoffen te bevoorraden. De cruciale mijlpaal in dat streven wordt het gebruik van 100 procent duurzame brandstof die op dat ogenblik ook in de Formule 1, naast de overstap naar hybride motoren van de volgende generatie, verplicht zal worden geïntroduceerd.

Aramco werkt aan de ontwikkeling van duurzame e-fuels die bij tankbeurten met de traditionele brandstoffen kunnen worden gemengd. Hierdoor kan ook al de bestaande autovloot met duurzame brandstoffen worden bevoorraad, waardoor de emissies van de wereldwijde transportsector drastisch zouden kunnen worden beperkt. 

“Duurzaamheid staat helemaal bovenaan de wereldwijde agenda van de motorsport”, beklemtoonde Mohammed Ben Sulayem, voorzitter van de Fédération Internationale de l’Automobile, in een commentaar op het akkoord.

“Het is van belang dit streven niet alleen in de elitecompetitie van de Formule 1 naar voor te laten komen, maar ook in andere competities – zoals de Formule 2 en Formule 3 – te introduceren. Op die manier kan het concept zijn weg in het hele ecosysteem van de autosport vinden.”

Laboratorium

“Onze sport kent een snelle ontwikkeling”, merkte Sulayem nog op. “De autosport zal het voortouw blijven nemen door op het gebied van technologieën, waaronder duurzame brandstoffen, baanbrekend werk te verrichten.”

“Deze e-fuels zullen een cruciale pijler zijn van de strategie om de klimaatverandering aan te pakken. Wij vormen een belangrijk onderdeel van de oplossing voor de ecologische problemen waarmee we wereldwijd worden geconfronteerd.”

Stefano Domenicali, chief executive van de Formule 1, merkt daarbij op dat de Formule 2 en Formule 3 niet alleen de piloten van de toekomst leveren, maar zich tegelijkertijd ook als een uitgelezen laboratorium voor de nieuwste technologieën in de autosport manifesteren.

Ahmad Al Sa’adi, onderdirecteur technische diensten bij Aramco, wees erop dat het bedrijf tegen het midden van deze eeuw een totale klimaatneutraliteit wil bereiken. “Het concern werkt daarbij samen met zijn leveranciers, klanten en partners om de uitstoot in de hele waardeketen van zijn producten te verminderen”, merkte hij op.

“Dit geldt ook voor de activiteiten in de transportsector, waar Aramco zich inspant voor een aanpassing van de verbrandingsmotoren en de brandstoffen die daarbij worden gebruikt. De samenwerking met de Formule 2 en Formule 3 vormt daarvan een belangrijk onderdeel.”

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20