CEO Aramco: “Investeringen in gas en olie blijven belangrijk tijdens de energietransitie”

Amin Nasser, CEO van het Saoedi-Arabische staatsbedrijf Aramco, is ervan overtuigd dat investeringen in gas en olie noodzakelijk blijven tijdens de energietransitie. “We moeten erkennen dat die transitie niet vlot verloopt”, zei hij tijdens een videogesprek met de B20-conferentie in Indonesië.

In Indonesië vindt momenteel de B20-conferentie plaats. Tijdens dat evenement komen allerhande bedrijven uit de G20-landen samen om onder meer over duurzame groei en de energietransitie te spreken.

Toename vraag naar olie

Vandaag heeft Nasser via een videogesprek de B20-conferentie toegesproken. Tijdens zijn toespraak zei de CEO van Aramco dat investeringen in gas en olie noodzakelijk blijven. “Wij zijn het er allemaal over eens dat een vlotte energietransitie absoluut noodzakelijk is om tot een duurzame energietoekomst te komen, maar wij moeten ook oog hebben voor de complexiteit en de uitdagingen die ons te wachten staan”, zei hij.

“Nu de wereldeconomie zich begint te herstellen, is de vraag naar olie en gas weer toegenomen, maar omdat de investeringen in olie en gas zijn gedaald, is de levering achtergebleven, waardoor we in Europa en delen van Azië zeer krappe markten zien”, verduidelijkte hij, eraan toevoegend dat hij niet pleit voor een wijziging van de klimaatdoelstellingen. Eerder deze week zei hij al aan het persagentschap Bloomberg dat de vraag naar olie heel dicht in de buurt van pre-pandemische niveaus komt.

Koolstofneutraal tegen 2050

Volgens hem moeten we “erkennen dat de energietransitie niet bepaald vlot verloopt.” Voorts benadrukte hij dat zijn bedrijf ernaar streeft om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Dat is vroeger dan wat Saoedi-Arabië voor ogen heeft. Het land streeft naar koolstofneutraliteit in 2060.

Nasser zei ook dat investeringen in koolwaterstoffen hand in hand moeten gaan met nieuwe energiebronnen, aangezien de vraag naar conventionele energie waarschijnlijk nog “geruime tijd” zal aanhouden.

(lb)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.