Saudi Aramco: “Vraag naar olie nadert niveau van voor pandemie”

Saudi Aramco, het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië, stelt dat de globale vraag naar olie weer in de buurt komt van het pre-pandemische niveau. Het concern vindt ook dat producenten wereldwijd te weinig investeren in het aanbod.

“We komen heel dicht in de buurt van pre-pandemische niveaus”, vertelde Aramco-CEO Amin Nasser vandaag aan persbureau Bloomberg. “We blijven een gezonde vraag zien in de toekomst.”

Het verbruik van ruwe olie kelderde begin 2020; van ongeveer 100 miljoen vaten per dag (bpd) daalde het naar iets boven de 80 miljoen bpd. Grote boosdoener was uiteraard de pandemie, die fabrieken stillegde en tot massale sluitingen leidde. Het Internationaal Energieagentschap (IEA), een intergouvernementele organisatie gericht op energiebeleid, beschikt echter over gegevens dat het olieverbruik vanaf september alweer 98 miljoen bpd begon te bedragen.

Olieprijzen

De olieprijzen zijn dit jaar met 13 procent gestegen tot iets meer dan 83 dollar per vat (vandaag was weliswaar een mindere dag door de verkoopgolf op de aandelenmarkten, red.). In het algemeen stijgt de vraag omdat de Omikron-variant van het coronavirus economisch minder schadelijk blijkt dan veel handelaars eerst vreesden. Tegelijkertijd neemt de reservecapaciteit af doordat verschillende grote producenten worstelen om hun productie op te voeren, betoogt Bloomberg.

Volgens de grote Amerikaanse bank JP Morgan zullen de olieprijzen dan ook blijven stijgen. Zo denkt de zakenbank dat de Brent-prijzen in 2023 kunnen oplopen tot 150 dollar per vat omdat het OPEC+-kartel de teugels aan de aanbodzijde aanhaalt, en hogere prijzen verdedigt.

Er zijn nog geen tekenen dat stijgende prijzen ertoe leiden dat consumenten minder olie gaan kopen, aldus Nasser. Saoedi-Arabië is dan ook van plan zijn dagelijkse productiecapaciteit voor ruwe olie van 12 miljoen vaten tegen 2027 tot 13 miljoen op te trekken.

Energietransitie

Saoedi-Arabische regeringsfunctionarissen hebben eerder gewaarschuwd dat de prijs van ruwe olie nog verder kan stijgen als westerse regeringen en energiebedrijven te snel doorpakken met de energietransitie. Van fossiele brandstoffen dient nog decennia gebruik gemaakt te worden, is de teneur.

Nasser wierp ook op dat Aramco zal doorgaan met de verkoop van activa, ongeacht de olieprijs. Het bedrijf versnelde plannen om een aantal niet-kernactiviteiten af te stoten toen de ruwe olie crashte door de uitbraak van het coronavirus. Vorig jaar verkocht het bedrijf voor ongeveer 28 miljard dollar belangen in zijn olie- en aardgaspijpleidingen aan investeerders, waaronder beleggingskolos BlackRock.

(ns)

Meer