Zorgen om Omikron-variant duwen olieprijs naar beneden

De olieprijzen zijn maandag met verliezen de nieuwe week gestart. In de vroege handel kostte een vat van de Noordzeesoort Brent 75,90 dollar, 24 cent minder dan vrijdag. Voor de Amerikaanse soort WTI – waarvan de handel door een feestdag in de Verenigde Staten vrijdag stillag – moest met 72,85 dollar per vat 94 cent minder neergeteld worden. Dat meldt persbureau Belga.

Beursmakelaars spreken van een nerveuze handel wegens de snelle verspreiding van de Omikron-variant van het coronavirus. Vorige week lag het dagelijkse aantal bevestigde coronagevallen in de VS hoger dan tijdens de besmettingsgolf met de Delta-variant in de zomer. China meldde maandag het hoogste aantal nieuwe gevallen dit jaar.

Niettemin wijzen gegevens uit Schotland en Zuid-Afrika erop dat mensen die besmet zijn met de Omikron-variant duidelijk minder risico lopen om zwaar ziek te worden dan mensen die eerdere varianten van het virus hebben opgelopen. 

Vrees voor lamleggen economische activiteit

In de loop van 2021 kenden de olieprijzen, die in 2020 instortten, opnieuw een felle opmars, die de laatste weken enigszins haperde. De vrees bestaat de Omikron-variant de economische activiteit wereldwijd weer zou kunnen lamleggen, waardoor de vraag naar olie zou afnemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20