“Klimaatstandpunten gaan over winst, niet over politiek”

In zijn jaarlijkse brief aan de bedrijven waarin vermogensbeheerder BlackRock belegt, schrijft CEO Larry Fink dat ondernemingen die geen plannen maken voor een “koolstofvrije” toekomst, achterophinken. BlackRocks pro-groene investeringsstrategie heeft geen ideologische, maar een kapitalistische basis, betoogt Fink. “Stakeholderkapitalisme is geen politiek. Het is geen sociale of ideologische agenda. Het is niet woke”, klinkt het.

Waarom is dit belangrijk?

BlackRock, opgericht door Larry Fink in 1988, is ‘s werelds grootste vermogensbeheerder. De holdingmaatschappij verdient geld door het kapitaal van anderen (zoals gefortuneerde particulieren, verzekeringsfirma’s en pensioenfondsen) te beleggen. BlackRock heeft de beleggingen onder zijn beheer in 2020 zien toenemen tot 8.680 miljard dollar (7.620 miljard euro). Ter vergelijking: in 2020 bedroeg het Belgische bruto binnenlands product (bbp) zo’n 515 miljard dollar (452 miljard euro).

Larry Finks inspanningen om bedrijven een klimaatvriendelijk beleid te laten voeren, hebben ertoe geleid dat sommigen hem onomwonden een activist noemen. Dat schrijft de gezaghebbende publicatie de Wall Street Journal. De CEO en voorzitter van BlackRock, een van de topaandeelhouders in onder meer Apple, prefereert een ander etiket: kapitalist. Het streven naar rendement op lange termijn, en niet de politiek, is wat de vermogensbeheerder bezielt, althans volgens zijn epistel.

Klimaatdebat in investeringskringen

Het klimaatdebat laait hoog op in investeringskringen in de Verenigde Staten. Zo zei de penningmeester van West Virginia eerder deze week dat het beleggingsprogramma van de staat niet langer gebruik wenst te maken van BlackRock-fondsen. De vermogensbeheerder had er bij bedrijven op aangedrongen om hun emissies tegen 2050 tot netto-nul terug te brengen, en dat was schadelijk voor de economie, volgens West Virginia.

En afgelopen juni heeft de staat Texas een wet aangenomen die staatsentiteiten, zoals pensioenfondsen, verplicht om zich te distantiëren van bedrijven die de fossiele-brandstofindustrie boycotten. Hoewel het niet duidelijk is hoe de wet uiteindelijk zal worden toegepast, zagen velen het als een bolwassing van BlackRock, dat zo het risico loopt miljarden Texaanse pensioendollars onder zijn beheer te verliezen.

Het merendeel van BlackRocks activa zit in fondsen die gecureerde lijsten met aandelen volgen. Maar omdat zulke indextrackers niet zomaar aandelen van bedrijven kunnen verkopen als ze ontevreden zijn over hun prestaties of leiderschap, proberen investeringsgroepen (als BlackRock dus) om bedrijven in portefeuille op andere manieren te beïnvloeden.

De investeringskolos zorgde afgelopen voorjaar voor ophef toen hij stemde voor de vervanging van drie directeuren van ExxonMobil, “vanwege de onwil van de oliegigant om snel over te stappen op schonere energiebronnen”. BlackRocks steun aan “een kleine milieuactivist” bij Exxon was voor critici aanleiding om het bedrijf ervan te beschuldigen zich achter progressieve doelen te scharen, weet WSJ.

“Geen zijde van het politieke spectrum”

In zijn brief probeert Fink bedrijfsleiders eraan te herinneren dat BlackRock aan geen van de twee zijden van het Amerikaanse politieke spectrum staat. Doelen stellen voor bedrijven om hun emissies te verlagen, stipt hij aan, is “van cruciaal belang voor de economische belangen van uw aandeelhouders op de lange termijn”.

“Wij richten ons op duurzaamheid, niet omdat we milieuactivisten zijn, maar omdat we kapitalisten en zaakwaarnemers zijn voor onze klanten”, aldus nog Fink.

Bedrijven moeten zich blijven ontwikkelen, anders lopen ze het risico te worden vervangen door concurrenten die zich beter aanpassen. En de overgang naar een netto-nul-wereld zal elke industrie veranderen, voorspelt hij.

(jvdh)

Meer