Beleggingsreus BlackRock waarschuwt voor financiële impact klimaatverandering

De grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, stelt klimaattransitie centraal in zijn beleggingsstrategie.

De Amerikaanse fondsenreus zal bij zijn beleggingsbeslissingen meer rekening houden met de impact op het klimaat en voortaan vervuilende bedrijven als steenkoolproducenten afstoten en beperken in toekomstige investeringen.

Ook zet BlackRock ondernemingen onder druk om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen, meldde topman Larry Fink in een jaarlijkse brief aan CEO’s van grote bedrijven. ‘Het bewustzijn verandert snel en ik geloof dat wij op het punt staan van een diepgaande hervorming van het financiële systeem’, schreef Fink.

We staan aan de vooravond van een diepgaande hervorming van het financiële systeem

Larry Fink, topman BlackRock

Zo moet de looptijd van het gemiddelde woonkrediet veel korter worden, zegt hij. Fink vindt dat de klimaateffecten op de waarde van de woning niet te voorspellen zijn over een periode van dertig jaar. Ook zijn er nog geen verzekeringsmogelijkheden tegen overstromingen of natuurbranden.

Voorbeeldfunctie

Naast een flinke vinger in de pap bij veel bedrijven, heeft BlackRock met zijn reusachtig beheerd vermogen van bijna 7.000 miljard dollar een voorbeeldfunctie bij andere beleggers. Kleinere investeerders kunnen in navolging van de Amerikaanse investeerder ook met een klimaatbewuste strategie komen.

BlackRock kreeg de afgelopen tijd veel kritiek voor het tekortschieten op het vlak van klimaat. Volgens de Britse hedgefondsmanager Christopher Hohn praat BlackRock veel over zijn groene doelen, maar eist het van bedrijven niet eens om hun klimaatprestaties te melden. Ook ontving Fink meerdere brieven van Amerikaanse Congresleden die hem vroegen om meer voor het klimaat te doen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20