Markten:
Markten inladen...

ZATERDAG 28 MRT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Beleggingsreus BlackRock waarschuwt voor financiële impact klimaatverandering

Logo Business AM
Klimaat

15/01/2020 | Emmanuel Vanbrussel | 2 min leestijd

Het hoofdkwartier van BlackRock in New York - EPA

De grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, stelt klimaattransitie centraal in zijn beleggingsstrategie.

De Amerikaanse fondsenreus zal bij zijn beleggingsbeslissingen meer rekening houden met de impact op het klimaat en voortaan vervuilende bedrijven als steenkoolproducenten afstoten en beperken in toekomstige investeringen.

Ook zet BlackRock ondernemingen onder druk om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen, meldde topman Larry Fink in een jaarlijkse brief aan CEO’s van grote bedrijven. ‘Het bewustzijn verandert snel en ik geloof dat wij op het punt staan van een diepgaande hervorming van het financiële systeem’, schreef Fink.

We staan aan de vooravond van een diepgaande hervorming van het financiële systeem

Larry Fink, topman BlackRock

Zo moet de looptijd van het gemiddelde woonkrediet veel korter worden, zegt hij. Fink vindt dat de klimaateffecten op de waarde van de woning niet te voorspellen zijn over een periode van dertig jaar. Ook zijn er nog geen verzekeringsmogelijkheden tegen overstromingen of natuurbranden.

Voorbeeldfunctie

Naast een flinke vinger in de pap bij veel bedrijven, heeft BlackRock met zijn reusachtig beheerd vermogen van bijna 7.000 miljard dollar een voorbeeldfunctie bij andere beleggers. Kleinere investeerders kunnen in navolging van de Amerikaanse investeerder ook met een klimaatbewuste strategie komen.

BlackRock kreeg de afgelopen tijd veel kritiek voor het tekortschieten op het vlak van klimaat. Volgens de Britse hedgefondsmanager Christopher Hohn praat BlackRock veel over zijn groene doelen, maar eist het van bedrijven niet eens om hun klimaatprestaties te melden. Ook ontving Fink meerdere brieven van Amerikaanse Congresleden die hem vroegen om meer voor het klimaat te doen.

Source: Belga


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton