Formula E kon opnieuw op een recordpubliek rekenen

De Formula E kan zich in een wereldwijd groeiende populariteit blijven verheugen. In totaal volgden het afgelopen seizoen 381 miljoen mensen het wereldkampioenschap voor elektrische racewagens. Dat betekende een stijging met 20 procent tegenover vorig jaar, toen nochtans ook al een record werd geregistreerd. Dat heeft de Formula E gemeld.

Het wereldkampioenschap, dat uiteindelijk met de Belgische piloot Stoffel Vandoorne als eindoverwinnaar werd afgesloten, plukte volgens de organisatoren de vruchten van een aantal innovaties die werden geïntroduceerd.

Azië

“Uiteraard had ook de uitgebreide kalender in de nieuwe records een aandeel”, benadrukte Jamie Reigle, chief executive van de Formula E, in een commentaar op de cijfers. “Er werden het voorbije jaar zestien races georganiseerd, verdeeld over tien wereldsteden.”

Er werd daarbij één race meer georganiseerd dan het jaar voordien. Maar Reigle wijst tevens op de terugkeer van de competitie naar Azië. Het jaar voordien was een race in China voorzien, maar die plannen moesten door de uitbraak van de coronapandemie worden opgeborgen.

Hierdoor was het al drie jaar geleden dat de Formule E zich nog in de Aziatische regio had kunnen tonen. Daarbij wordt gewag gemaakt van een bijzonder succesvol debuut in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Die wedstrijd werd in Indonesië zelf door 27,6 miljoen kijkers gevolgd. Ook dat was een nieuw record. Verder waren er ook twee races in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Daarnaast heeft volgens de Formule E ook de introductie van een nieuw format voor de kwalificaties bijgedragen tot het succes van het voorbije seizoen. “De tweeëntwintig piloten kwamen daarbij in twee groepen uit, waarna de vier beste tijden uit elke serie het in een knockout-systeem tegen elkaar moesten opnemen”, luidt het.

“De spanning van dat format zorgde ervoor dat het publiek voor de kwalificaties met 49 procent groeide tegenover het seizoen voordien.”

Circuits

Verder werpt de Formule E op dat toeschouwers op de circuits ook het voorbije seizoen het grootste aandeel in het wereldwijde publiek van de competitie hadden. In totaal werden de zestien wedstrijden bijgewoond door 216 miljoen mensen. Dat was 10 procent meer dan het jaar voordien, toen de circuits voor de eerste keer voor de meerderheid van het totale publiek hadden getekend.

“De consistentie van de planning en verslaggeving van meer competitieve races hebben eveneens een bijdrage gehad in de aanzienlijke toename van de interesse bij het publiek”, merkt de Formula E op. “Het totale aantal kijkuren voor de races liep met 58 procent op tegenover het jaar voordien. Ook de gemiddelde kijkduur liep daarbij met 28 procent op.”

“De sociale en digitale kanalen van Formule E toonden eveneens een aanzienlijke toename van het aantal gebruikers en de betrokkenheid, waarbij een groei van respectievelijk 165 procent en 49 procent kon worden gemeld.” De Formula E was vorig jaar ook een van de sportcompetities die een documentaire over het gebeuren achter de schermen uitbrachten.

Het negende seizoen van de Formula E gaat half januari volgend jaar van start in Mexico City. Daar zal Stoffel Vandoorne zijn titel in een nieuwe wagen verdedigen. De voorbije vier seizoenen kwam de Belgische piloot uit voor Mercedes, dat zich echter uit de competitie terugtrekt.

Vandoorne stapt voor volgend seizoen over naar het Amerikaanse team Penske, dat een samenwerking heeft met de Franse constructeur DS Automobiles. De Belgische piloot vormt daarbij een team met de Fransman Jean-Eric Vergne, die zichzelf ook al twee keer tot wereldkampioen Formula E kroonde.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20