Ford stelt geplande investeringen in Spaanse vestiging uit; toekomst echter niet bedreigd

De Amerikaanse autofabrikant Ford Motor stelt de geplande inveringen in zijn fabriek van Almussafes, in de buurt van de Spaanse stad Valencia, uit. Die beslissing is gekoppeld aan een herschikking die de autobouwer in zijn Europese productieplannen heeft doorgevoerd. Dat heeft Ford Motor bekendgemaakt.

De Amerikaanse autobouwer gaf echter tegelijkertijd toegewijd te blijven aan zijn fabriek in Valencia toegewijd. Ford kondigde tijdens de voorbije lente aan de fabriek in Valencia te hebben uitgekozen voor de productie van een aantal elektrische modellen.

Deadline

Het uitstel van de investering zou vooral gelinkt zijn aan een aanpassing in de planning voor de lancering van de productie van elektrische wagens in Europa. Ford had voor de investeringen in Valencia eerder te kennen gegeven een beroep te willen doen op de budgetten die Spanje voor de economische heropleving na de coronacrisis van de Europese Unie ter beschikking had gekregen. 

De Spaanse regering had de Amerikaanse autobouwer uit dat pakket een budget van 106 miljoen euro toegezegd, maar Ford heeft nu aangekondigd op die middelen geen aanspraak meer te zullen maken. De constructeur beklemtoonde daarentegen met lokale overheden naar alternatieve mogelijkheden op zoek te zullen gaan.

Ford heeft geen verdere details over de bijsturing van zijn plannen voor elektrische wagens in Europa gegeven, maar de beslissing om niet op het Europese steunfonds een beroep te doen, zou volgens een aantal waarnemers vooral met deadlines te maken hebben.

Om voor die Europese hulp in aanmerking te komen, zou immers binnen een periode van vier jaar met de productie moeten worden gestart. De gewijzigde productieplannen voor de fabriek in Valencia zouden niet meer met die deadline overeenstemmen.

Zowel de Spaanse vakbond Unión General de Trabajadores (UGT) als het Spaanse ministerie van Industrie laten verstaan zich geen grote zorgen te maken over de aankondiging van de autobouwer. Beide zeggen ervan overtuigd te zijn dat Ford zijn gedane engagementen tegenover de fabriek van Almussafes zal nakomen.

Mustang

Ford Motor had eerder deze week aangekondigd drieduizend arbeidsplaatsen te zullen schrappen. De afvloeiingen zouden vooral in Noord-Amerika en India zijn gepland. De afslanking kadert volgens het bedrijf in de overstap naar elektrische wagens.

Die productielijnen vergen immers minder mankracht dan de bouw van wagens met een verbrandingsmotor. Een woordvoerder van Ford Spanje bevestigde dat er in de fabriek in Valencia voorlopig geen banen zullen worden geschrapt.

In een reactie op de aankondiging van Ford beklemtoonde de Spaanse regering zijn samenwerking met de Amerikaanse autobouwer te bevestigen. Ford had in juni bekendgemaakt een aantal elektrische modellen in Valencia te zullen produceren. Slachtoffer van die keuze werd de fabriek van de autobouwer in de Duitse stad Saarlouis, die nu te koop staat.

Ford had eerder al aangekondigd in Europa over een periode van twee jaar een productie van zeven elektrische wagens te plannen. Onder meer werd daarbij gewag gemaakt van een middelgroot suv-model, dat in de fabriek van Ford in de Duitse stad Keulen zou worden gebouwd.

Tevens werd gesproken over de productie van een klein suv-model in de vestiging van de Amerikaanse constructeur in de Roemeense stad Craiova. Daar zouden ook een aantal commerciële elektrische bestelwagens – waaronder de Transit Courier en de Tourneo Courier – worden gebouwd.

Een aantal waarnemers verwacht dat in Valencia onder meer de nieuwe generatie van de elektrische Mustang Mach-E zal worden gebouwd.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20