Ford zal in India geen elektrische wagens bouwen; constructeur bevestigt verkoop lokale fabrieken

De Amerikaanse autobouwer Ford zal zijn activiteiten in India dan toch stopzetten. Eerder was nog gezegd dat de Amerikaanse constructeur in zijn Indiase fabrieken mogelijk elektrische wagens, in eerste instantie vooral voor de exportmarkt bedoeld, zou bouwen. Ford komt nu echter op die beslissing terug.

Er wordt naar alternatieve oplossingen voor de fabrieken van het Amerikaanse concern in Sanand en Chennai gezocht. De productie in beide vestigingen is al beëindigd.

Marktaandeel

Ford had in India twee autofabrieken. Maar de Amerikaanse constructeur lukte er niet in om op de Indiase markt een sterke verkoop uit te bouwen. Uiteindelijk besliste Ford zich uit India te zullen terugtrekken, tot het concern vorig jaar meldde toch nog een aantal mogelijkheden op de Indiase markt te zien.

Daarbij werd opgemerkt dat Ford in India mogelijk elektrische wagens zou beginnen te bouwen. In februari van dit jaar kreeg Ford van de Indiase overheid toestemming om een dergelijk project te starten.

De Amerikaanse autobouwer zou daarbij ook beroep kunnen doen op middelen uit een fonds met een totale reserve van 3,5 miljard dollar dat de Indiase overheid voor de productie van wagens met een duurzame aandrijving heeft opgezet.

Ford heeft nu echter gemeld zijn aanvraag voor de start van een productie bij de Indiase overheid te hebben ingetrokken. De Amerikaanse constructeur zegt niet langer in India te zullen investeren. Volgens een aantal waarnemers zou het project niet in staat zijn om de verwachte volumes en interne doelstellingen te halen. Daarop zou beslist zijn de plannen weer op te bergen.

Tata Motors

Ford zou nu teruggrijpen naar de oorspronkelijke plannen om zijn fabrieken in Sanand en Chennai te verkopen. De gesprekken met sectorgenoot over de verkoop van de fabriek van Sanand zouden goed vorderen. Voor de fabriek in Chennai zou Ford verscheidene geïnteresseerde partijen hebben.

Op het ogenblik dat Ford vorig jaar voor de eerste keer aankondigde zijn de productie in India te stoppen, had de constructeur op de lokale markt voor personenwagens een aandeel van minder dan 2 procent. Het Amerikaanse concern had voordien meer dan twee decennia aanzienlijke inspanningen gedaan om in India een winstgevende activiteit uit te bouwen.

Een aanzienlijk aantal constructeurs heeft interesse getoond om in India elektrische wagens te vervaardigen. Een twintigtal bedrijven zouden door de Indiase overheid zijn geselecteerd om in het land eventueel een dergelijk project op te zetten.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20