Ford investeert bijna 4 miljard dollar in Amerikaanse fabrieken

Autobouwer Ford Motor heeft een budget van 3,7 miljard dollar gereserveerd voor de investeringen in de productie van zijn assemblagefabrieken in Michigan, Ohio en Missouri. De investeringen hebben zowel op elektrische wagens als voertuigen met een verbrandingsmotor betrekking. Dat heeft de Amerikaanse autobouwer gemeld.

Een budget van ongeveer 2,3 miljard dollar zal in de productie van elektrische voertuigen worden geïnvesteerd. Het project maakt deel uit van een totaal bestedingsplan van 50 miljard dollar, dat Ford eerder voor de implementatie van elektrische voertuigen uitstippelde. Woordvoerders van Ford merkten daarbij op dat het bedrijf via stimuleringspakketten van de staten Michigan en Ohio respectievelijk 150 miljoen dollar en 200 miljoen dollar zal ontvangen.

Aanwervingen

De investeringen zullen volgens Ford ook leiden tot meer dan 6.200 aanwervingen. Tevens zullen 3.000 tijdelijke werknemers een contract van onbepaalde duur krijgen. Tegen het midden van dit decennium zal Ford ook een nieuwe elektrische bedrijfswagen aan zijn assortiment toevoegen.

Ford had in maart nog benadrukt zijn uitgaven voor elektrische voertuigen de volgende vier jaar tot 50 miljard dollar te zullen opvoeren. Eerder was er gewag gemaakt van een budget van 30 miljard dollar. De constructeur stelde tevens zijn de bouw van elektrische voertuigen en wagens met een verbrandingsmotor in de toekomst als afzonderlijke entiteiten te zullen leiden.

Dit zou Ford moeten toelaten de achterstand tegenover Tesla, marktleider in de verkoop van elektrische wagens, op te halen.

Ford heeft gezegd van plan te zijn om op vier jaar tijd wereldwijd meer dan twee miljoen elektrische voertuigen te bouwen. De technologie zou daarmee ongeveer een derde van zijn wereldwijde productie van de Amerikaanse autobouwer moeten vertegenwoordigen.

In Michigan wil Ford 2 miljard dollar investeren om de jaarlijkse productie van de nieuwe elektrische pickup F-150 Lightning tot 150.000 exemplaren. Ook zullen er een nieuwe versie van de modellen Ranger en Mustang, aangedreven door traditionele verbrandingsmotoren, worden gebouwd. De activiteiten zouden tevens voor 3.200 aanwervingen kunnen zorgen.

Verbrandingsmotoren

“De nieuwe investeringen zullen de productie van elektrische voertuigen ongetwijfeld een impuls bezorgen”, beklemtoonde Kumar Galhotra, topman van de divisie Ford Blue, die bij de Amerikaanse autogroep verantwoordelijk is voor de activiteiten met verbrandingsmotoren.

“Voor de miljoenen loyale klanten van Ford die nog niet klaar zijn om op elektrische mobiliteit over te schakelen, zullen bij echter bij de constructeur de volgende jaren nog interessante nieuwe modellen met verbrandingsmotoren worden aangeboden.”

In Ohio is een investering van 1,6 miljard dollar dollar voorzien. Een gedeelte van dat budget zal worden gereserveerd voor de productie van de nieuwe elektrische bedrijfswagen, die in Avon Lake zou worden gebouwd. In Ohio worden bijna 1.900 aanwervingen gepland.

In Missouri tenslotte zou een derde shift worden opgezet in de assemblagefabriek buiten Kansas City om de productie van de bestelwagens op elektriciteit en gas te stimuleren. Hiervoor zouden 1.100 werknemers worden aangetrokken.

Verbetering werkomgeving

Ford had eind vorig jaar ongeveer 56.000 Amerikaanse werknemers in dienst. De constructeur zei nog dat de volgende vijf jaar 1 miljard dollar de komende vijf jaar zal worden besteed om de werkomgeving te verbeteren.

Daarbij wordt onder meer gewag gemaakt van een beter aanbod aan gezond voedsel. Op de parkeerterreinen van de fabrieken zullen ook opladers voor elektrische voertuigen worden geïnstalleerd. Tenslotte wordt een betere beveiliging en verlichting van de parkeerterreinen beloofd.

(lb)

Meer