Ford Motor blijft ook na vijf generaties een familiebedrijf

De raad van bestuur van de Amerikaanse autobouwer Ford Motor krijgt twee nieuwe leden. De aandeelhouders van de constructeur hebben immers de benoeming van de veertigjarige Henry Ford III en de drieëndertigjarige Alexandra Ford English als bestuurder goedgekeurd.

Door deze benoeming maakt de vijfde generatie van de familie Ford zijn opwachting in de bestuursraad van de autobouwer. Het bedrijf werd 118 jaar geleden door Henry Ford opgericht.

Autonome mobiliteit

Henry Ford III is de zoon van Edsel Ford II en krijgt als directeur de verantwoordelijkheid over investor relations. ‘Henry Ford III is al vijftien jaar bij de autobouwer aan de slag’, aldus de Amerikaanse krant Detroit News. ‘Hij was onder meer actief in de afdelingen marketing, verkoop en arbeidsrelaties, maar was ook betrokken bij de bedrijfsstrategie en was tevens enkele tijd ook wereldwijd marketing-manager van Ford Performance, de race-divisie van de autobouwer.’

Alexandra Ford English is de dochter van Bill Ford, momenteel voorzitter van de constructeur. Zij begon haar carrière bij het concern in de divisie mode-merchandising, maar English was drie jaar geleden één van de oprichters van de divisie autonome mobiliteit die Ford heeft opgezet.

Ze vertegenwoordigt Ford tevens in de raad van bestuur van Rivian Automotive. Ford is aandeelhouder van Rivian. English is momenteel bij Ford als directeur verantwoordelijk voor de bedrijfsstrategie.

Door het aantreden van de twee nieuwe bestuurders komt onder meer een einde aan het mandaat van Edsel Ford II (72), die statutair verplicht wordt met pensioen te gaan. De man zetelde drieëndertig in de directieraad van het bedrijf. Daarnaast is er ook John Lechleiter, voormalig topman van het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly, die te kennen heeft gegeven geen verlenging van zijn mandaat als bestuurder van Ford na te streven.

Nieuwe perspectieven

‘Er zijn weinig bedrijven waar de familie van de oprichter gedurende 118 jaar bij de onderneming betrokken blijft’, merkte Bill Ford op in een commentaar op de twee benoemingen. ‘Ford maakt één van de meest belangrijke mijlpalen in zijn geschiedenis door.’

‘De hele autosector gaat immers een nieuwe richting uit. Deze nieuwe generatie jonge bestuurders kan daarbij nieuwe perspectieven aanreiken.’

De raad van bestuur van Ford telt veertien leden. Met de komst van Alexandra Ford English telt die raad nu vier vrouwen. Daarnaast zijn er ook twee personen die zich identificeren als leden van minderheidsgroepen.

De statuten van Ford bepalen dat de familie een meerderheid van het stemrecht in handen houdt. Een aantal andere aandeelhouders probeert al geruime tijd een verandering door te drukken, waarbij het stemrecht zou worden gelijkgeschakeld met het aandeel in het kapitaal van de onderneming.

Een voorstel daarover werd echter door de raad van bestuur met een meerderheid van bijna 64 procent afgewezen.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20