Autobouwers Ford en BMW investeren in vastestofbatterij

De autobouwers Ford Motor en BMW stappen samen in het Amerikaanse bedrijf Solid Power, dat werkt aan de ontwikkeling van een nieuwe batterijtechnologie. De autobouwers hopen met hun investering toegang te krijgen tot een alternatief voor de traditionele lithium-ion batterijen, waarbij gelijkwaardige of betere prestaties tegen een lagere kostprijs zouden worden gegarandeerd.

Solid Power, gevestigd in Louisville in de Amerikaanse staat Colorado, is ontwikkelaar van zogenaamde vastestofbatterijen. Traditionele batterijen werken met vloeistoffen.

Voordelen

Ford en BMW zijn de grootste deelnemers aan een kapitaalronde van 130 miljoen dollar die Solid Power op stapel heeft gezet. Ook investeerder Volta Energy Technologies neemt aan de operatie deel. Met die bijkomende middelen wil Solid Power zijn productiecapaciteit verder versterken.

Volgens Peter Lamp, hoofd batterijtechnologie bij BMW, zouden tegen eind dit decennium de eerste elektrische wagens met vastestofbatterijen in het verkeer hun opwachting kunnen maken.

Solid Power merkt op dat vastestofbatterijen een aantal belangrijke voordelen bieden. ‘De technologie garandeert een grotere energiedichtheid’, aldus de onderneming. ‘Bovendien betekent de toepassing ook op het gebied van veiligheid een belangrijke vooruitgang. De batterijen omvat immers geen brandbare componenten.’

Momenteel is de technologie echter nog altijd beduidend duurder dan de traditionele lithium-ion batterijen. Tevens moet de vastestofbatterij nog altijd aantonen dat ook in een reële omgeving duurzame prestaties mogelijk zijn. Ten slotte moet ook de productie sterk worden opgedreven om een commercieel volume te bereiken.

Solid Power, geleid door Doug Campbell, werd negen jaar geleden opgericht als een ‘spin-out’ van de University of Colorado. Ford en BMW investeerden eerder al in het bedrijf. Na de nieuwe investeringsronde zullen de twee autobouwers een gelijkwaardig belang in de batterijfabrikant hebben.

Verdere details over het aandeel van beide bedrijven werden niet verstrekt. 

Revolutie

Ford heeft al een elektrische Mustang op de markt en zal tegen ten laatste midden volgend jaar ook een elektrische Transit en F-150 introduceren. De Amerikaanse autobouwer wil tegen midden dit decennium 22 miljard dollar in elektrische mobiliteit investeren.

De BMW Group wil eind dit jaar vijf elektrische modellen aanbieden. Over twee jaar wil het Duitse concerns in al zijn marktsegmenten elektrische wagens hebben.

De Japanse autobouwer Toyota heeft de vastestofbatterij eerder al een revolutie in de elektrische mobiliteit genoemd. Het bedrijf wil tegen het midden van dit decennium auto’s met de nieuwe technologie op de markt brengen.

Ook QuantumScape, gesteund door Volkswagen, wil over drie jaar een vastestofbatterij op de markt brengen.

Lees ook: Vlaamse superbatterij voor elektrische auto’s gaat de markt op

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20